52 besmettingen in een week, vandaag 8 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 20 tot 26 januari.

Door Sam Fish

Zo zijn er in de afgelopen week in heel Nederland 35.635 nieuwe besmettingen gemeld via het RIVM. Een week eerder waren dat er nog 38.776. Helaas zijn er nog 1264 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, dat waren er een week eerder 1446. Ook zijn er 241 mensen overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Dat waren er vorige week nog 255.

Over het al gemeen dus een mooie daling op alle fronten. Helaas zijn er deze week ook weer overlijdens gemeld. Dat zijn er 512, vergeleken met 608 een week eerder. We wensen alle nabestaanden erg veel sterkte met dit verlies.

Testen

Er is wel weer minder getest de afgelopen week, namelijk 268.603 testen. Een week eerder waren dat nog bijna 300.000 testen die werden afgenomen. Waar dat precies aan ligt is niet bekend. Wel is het percentage aan positieve uitslagen gelijk gebleven, namelijk 11,7 procent.

Testen kan tegenwoordig ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202.

De teststraat in Middelharnis is voortaan alleen nog open op maandag, woensdag en vrijdag. Dit komt doordat de vraag naar testen is afgenomen. Mocht die vraag weer toenemen, dan gaat de teststraat ook gewoon weer vaker open.

Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Met de komst van de Britse variant zijn er twee R-getallen, aangezien die variant aanzienlijk besmettelijker is. Voor de originele variant is het reproductiegetal 0,89. Dat betekent dat 100 mensen samen 89 anderen besmetten. Bij de Britse variant is dat getal echter 1,27 en dat houdt in dat 100 mensen samen 127 anderen besmetten met deze variant. Het gemiddelde R-getal is op dit moment 0,93.

We hebben te maken met twee virusvarianten. En deze lijken zich met verschillende snelheden te verspreiden in Nederland. Daardoor zijn er eigenlijk twee aparte corona-epidemieën. Een epidemie met de ‘oude’ variant, waarin het aantal infecties daalt. En een epidemie met de Britse variant waarin het aantal infecties juist toeneemt.

Overigens kwam vandaag ook de eerste melding binnen van de Zuid-Afrikaanse variant van het virus in Nederland.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 13 tot 26 januari. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 119 besmettingen zouden zijn gemeld. In de eerste week van die twee waren dat er echter al 100. Volgens de dagcijfers van de afgelopen week zijn er sinds 19 januari nog eens 52 bijgekomen.

Daarmee is dus te zien dat het aantal nieuwe besmettingen op het eiland in de afgelopen week vrijwel is gehalveerd!

26 januari

De weekcijfers lopen tot 26 januari, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. En ook in deze cijfers is een mooie daling te zien. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 3997 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 123 minder dan gisteren en we zitten gewoon onder de 4000!

Hier op het eiland zijn de cijfers iets gestegen. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 8 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er twee meer dan gisteren.