Burgemeesters bespreken handhaving avondklok

Foto: Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

De rellen van dit weekend staan vandaag hoog op de agenda van het Veiligheidsberaad. Met het ingaan van de avondklok waren veel mensen het oneens.

De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bespreken vandaag de bestaande en mogelijk ook nieuwe maatregel rondom de avondklok. Deze ging zaterdagavond om 21.00 uur voor het eerst in als middel tegen de verspreiding van het virus.

De burgemeesters hopen duidelijkheid te krijgen over wie er precies op de demonstraties en rellen af zijn gekomen.

Vaccineren

Ook de stand van zaken rond het vaccineren komt aan de orde. GGD GHOR Nederland-voorzitter André Rouvoet komt de burgemeester informeren over de continuïteit van de zorg. Justitieminister Ferd Grapperhaus schuif ook aan, dit doet hij namens het kabinet. Grapperhaus en beraadsvoorzitter Bruls geven na afloop van de vergadering een toelichting op de besluiten.

Het Veiligheidsberaad heeft voor het eerst niet ’s avonds plaats, maar al aan het eind van de middag. Daardoor kunnen alle deelnemers aan het overleg voor 21.00 uur, als de avondklok ingaat, thuis zijn.

Rellen

In diverse steden in het land waren zondagavond 24 januari rellen. Zowel in Amsterdam als Eindhoven begon dat overdag met een demonstratie. Toen die uit de hand liepen werd er ingegrepen. ’s Avonds ging het ook los in onder andere Venlo, Tilburg en Enschede. Ramen zijn ingegooid, winkels geplunderd en auto’s uitgebrand. Verder werd er veel straatmubulair vernield. In Enschede is zelfs het ziekenhuis bekogeld door relschoppers.

De demonstraties waren bedoeld tegen de avondklok en de andere coronamaatregelen. Maar of alle relschoppers het ook echt daar om deden is onbekend.

Goeree-Overflakkee

De gemeente Goeree-Overflakkee valt bij dit veiligheidsberaad onder veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Rotterdam is afgelopen weekend de dans ontsprongen als het gaat om rellen. Maar op verschillende sociale media wordt opgeroepen om vanavond onder andere ook in de Havenstad te gaan huishouden. Verder wordt er voor vanavond ook opgeroepen om te gaan demonstreren in Amsterdam en Oss.

Op Goeree-Overflakkee is alles tot nu toe rustig geweest. Hier en daar een klap vuurwerk, maar volgens de politie is het rustig gebleven het afgelopen weekend.