Kabinet wil hardere aanpak voor niet thuiswerken

Foto: Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Het kabinet moet harder optreden tegen werkgevers die werknemers dwingen om naar de zaak te komen. Zeker als thuiswerken mogelijk is.

Dat vinden verschillende partijen in de Tweede Kamer. De oproep komt uit zowel de coalitie als de oppositie. VVD-Kamerlid Hayke Veldman wil dat de Inspectie SZW vaker en harder optreedt tegen dit soort werkgevers. “Als je ziet hoeveel verkeer er is, hoe veel auto’s er bij kantoren staan. Het is veel. Te veel,” aldus Veldman.

Het kabinet ging woensdag tijdens de persconferentie wel in op de kwestie. Maar volgens CDA-Fractievoorzitter Pieter Heerma is het ‘te vaag en te beperkt’ wat er van werkgevers wordt gevraagd. “Het kan niet zo zijn dat je werknemers dwingt te komen als ze thuis kunnen werken.” Het melden van misstanden moet ‘laagdrempeliger’ vindt Heerma.

Onveilig werk

SP-leider Lilian Marijnissen was nog feller. Zij beschuldigde de bedrijven ook bij naam. Volgens haar worden werknemers bij vestigingen van Wibra, Zara en H&M gedwongen om op onveilige wijze te komen werken. Ook GL-voorman Jesse Klaver wijst met de beschuldigende vinger naar kledingketen Zara.

Wat Marijnissen betreft moet het kabinet met een duidelijk meldpunt komen. Daar zouden werknemers misstanden als deze moeten kunnen melden zonder in de problemen te komen. Ook pleit ze voor stevige handhaving en forse boetes als bedrijven over de schreef gaan.

Reactie H&M

De H&M heeft echter gereageerd op de woorden van Marijnissen. Zij zeggen het volgende.

De veiligheid en gezondheid van onze klanten en collega’s is onze belangrijkste prioriteit, samen met het nemen van de juiste maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Nadat de winkels in december abrupt moesten sluiten, zijn er hier door onze medewerkers enkel cruciale werkzaamheden afgerond. Al deze werkzaamheden konden volgens de veiligheidsmaatregelen uitgevoerd worden. Op dit moment zijn er slechts sporadisch medewerkers aanwezig in de winkel, en alleen om noodzakelijke handelingen te verrichten ten behoeve van de veiligheid en gezondheid. H&M volgt uiteraard te allen tijde de maatregelen en adviezen van de overheid en het RIVM op.

Besmettingen

Volgens premier Mark Rutte is de werkplek niet de belangrijkste bron van besmettingen. Het ‘overgrote deel van de mensen’ die thuis kunnen werken, doet dat ook. Zo vertelde hij tijdens de persconferentie. “Volgens onderzoeken loop dat op tot 80 procent.”

Uit onderzoek onder leden van vakbond CNV blijkt dat een kwart van de mensen die thuis kunnen werken toch wordt gevraagd om naar kantoor te komen.