Opnieuw miljarden extra steun, ook voor starters

Foto: Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay

Het kabinet trekt opnieuw miljarden euro’s uit om ondernemers bij te staan tijdens de verlengde lockdown. Deze steun geldt ook voor starters.

Diverse bestaande regelingen worden uitgebreid, bevestigen ingewijden. Ook kom er toch een speciale regeling voor startende ondernemers. Eerder lukte dit nog niet. Het demissionaire kabinet gaat ervan uit dat ruim 4,5 miljard gemoeid is met de uitbreiding van het steunpakket.

Uitbreiding

De tegemoetkoming van de vaste lasten wordt uitgebreid. Hierbij gaat het om onder andere de huur en de energierekening. Hierbij komt extra oog voor bedrijven die het hardst zijn getroffen. Ondernemers die hun omzet volledig zien verdampen, kunnen straks 80 procent van de vaste lasten vergoed krijgen, in plaats van 70 procent. Dat zeggen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws en de NOS.

Ook bij kleiner omzetverlies kunnen bedrijven meer vergoeding krijgen. Er komen daarbij ook meer ondernemingen in aanmerking voor bepaalde vergoedingen.

Starters

De speciale regeling voor starters gaan waarschijnlijk in april open. Die regeling is vergelijkbaar met de TVL, de tegemoetkoming vaste lasten. Starters en partijen als de VVD hebben vaker aangedrongen op een speciale maatregel. Toch bleek het eerder lastig om zo’n regeling in elkaar te zetten.

Ondernemers die vlak voor de crisis waren begonnen, hebben veelal geen ‘normale’ maanden gedraaid. Daarmee hebben ze hun omzet in tijdens de crisis dus niet kunnen vergelijken. Andere regelingen zijn wel gebaseerd op het omzetverlies ten opzichte van andere maanden. Nu zal het derde kwartaal van 2020 als referentie gebruikt worden.

Steunpakketten

Bronnen benadrukken dat er tot op het laatste moment wordt gepraat over de steunpakketten. De contouren ervan staan vast, maar de invullen van specifieke regelingen is nog niet duidelijk. Overigens is niet uitgesloten dat bepaalde regelingen nog worden bijgeschaafd of verder ingevuld.

Ministers Wopke Hoekstra, Wouter Koolmees en Bas van ’t Wout zijn verantwoordelijk voor de pakketten. Zij presenteren vanmiddag, donderdag 21 januari, om 17.00 uur de belangrijkste maatregelen. Daarna zal pas duidelijk worden of er nog dingen moeten veranderen.