100 besmettingen in een week, vandaag 6 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 13 tot 19 januari.

Door Sam Fish

Er is deze week een geweldige daling te zien in de weekcijfers die het RIVM heeft gedeeld. Zo is te zien dat tussen 13 en 19 januari 38.776 mensen een positieve testuitslag hebben gekregen. Een week eerder waren dat er nog 49.398. Een mooie daling dus.

Ook in het ziekenhuis is deze daling te zien. In de afgelopen week zijn er 1348 mensen opgenomen (geweest), dat waren er een week eerder nog 1628. En op de ic zijn er de afgelopen week 252 bijgekomen vergeleken met 299 in de week ervoor. Helaas zijn er ook weer mensen overleden gemeld in deze week. Er waren tussen 13 en 19 januari 608 sterfgevallen in Nederland, een week eerder overleden er nog 743 mensen aan de gevolgen van het virus.

Testen

Er is aanzienlijk meer getest deze week. Bij 300.000 mensen bezochten een teststraat van de GGD, om precies te zijn 293.119 mensen. Een week eerder waren dat er 324.243. En van die mensen die getest zijn deze week was 11,7 procent positief, vergeleken met 12,9 procent een week eerder. Dus meer testen en minder positieve uitslagen. Dat is goed nieuws.

Testen kan tegenwoordig ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Met de komst van de Britse variant zijn er twee R-getallen, aangezien die variant aanzienlijk besmettelijker is. Voor de originele variant is het reproductiegetal 0,98. Dat betekent dat 100 mensen samen 98 anderen besmetten. Bij de Britse variant is dat getal echter 1,30 en dat houdt in dat 100 mensen samen 130 anderen besmetten met deze variant.

We hebben te maken met twee virusvarianten. En deze lijken zich met verschillende snelheden te verspreiden in Nederland. Daardoor zijn er eigenlijk twee aparte corona-epidemieën. Een epidemie met de ‘oude’ variant, waarin het aantal infecties daalt. En een epidemie met de Britse variant waarin het aantal infecties juist toeneemt.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 6 tot 19 januari. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 166 besmettingen zouden zijn gemeld. In de eerste week van die twee waren dat er echter al 97. Volgens de dagcijfers van de afgelopen week zijn er sinds 13 januari nog eens 100 bijgekomen.

De cijfers op het eiland zijn dus redelijk gelijk gebleven vergeleken met vorige week.

19 januari

De weekcijfers lopen tot 19 januari, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. En ook in deze cijfers is een mooie daling te zien. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 4335 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 1395 minder dan gisteren.

Hier op het eiland zijn de cijfers ook gedaald. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 6 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er twee minder dan gisteren.