8 nieuwe besmettingen in 24 uur gemeld op GO

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Een nieuwe dag, dus nieuwe cijfers. Het RIVM heeft het coronadashboard aangevuld met de cijfers van maandag 18 januari.

Door Sam Fish

Het mag dan Blue Monday zijn, de cijfers van het coronavirus hebben een goede dag. Er is een aanzienlijke daling te zien in het aantal nieuwe besmettingen vergeleken met gisteren. Voor heel Nederland zijn er namelijk 4822 nieuwe besmettingen gemeld via de GGD. Dat zijn er 784 minder dan een dag eerder. En de cijfers van Goeree-Overflakkee doen ook mee aan deze daling. Hier op het eiland zijn namelijk 8 nieuwe besmettingen gemeld in 24 uur. Dat zijn er tien minder dan gisteren!

De Britse variant 

Van alle coronabesmettingen die op dit moment worden vastgesteld, is waarschijnlijk zo’n 10 procent de Britse variant van het virus. Het Outbreak Management Team (OMT) vindt de situatie kwetsbaar. Ze zeggen dat de voorspellingen voor de lange termijn ‘ronduit zorgelijk’ zijn. Volgens het OMT zijn er op dit moment ook twee epidemieën aan de gang. De uitbraak van de originele variant daalt langzaam, maar de Britse variant neemt toe. Deze lijkt ook niet onder controle te zijn.

In de loop van februari kan het bij de helft van de besmettingen om de Britse mutatie gaan. In maart kan het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames dan weer toenemen. En in april kan dat weer leiden tot een grote druk op de zorg.