Oproep: “Zoek alternatief voor schoolsluitingen”

Foto: Afbeelding van Wokandapix via Pixabay

Zeker 50 organisaties doen een dringende oproep aan het kabinet. Ze willen alternatieven zien voor de schoolsluitingen.

De scholen zijn dicht vanwege de coronacrisis. Zo wil de overheid de ‘enorme ontwikkelingsrisico’s’ voor jongeren en kinderen beperken. “De vraag is niet of scholen dicht moete, maar hoe ze veilig open kunnen blijven,” staat in de verklaring. Deze is donderdag 14 januari naar buiten gebracht.

Grote zorgen

De organisaties die de oproep hebben gedaan, maken zich grote zorgen over kinderen en jongeren in Nederland. Onder hen zitten het Trimbos-instituut, Jantje Beton, de GGZ en UNICEF. “Het aantal kwetsbare kinderen groeit. Dat komt doordat hun belangen in het coronabeleid steeds het onderspit delven. De schoolsluiting verergert hun situatie en maakt die zelfs acuut,” stellen ze.

De organisaties roepen het kabinet en OMT op om niet alleen uit te gaan van het virusrisico. Er moet ook gekeken wordt naar de risico’s die de ontwikkeling van kinderen en jongeren bedreigen. Ze willen dat de regering samenwerkt met het onderwijs, jongeren, kinderen, sportorganisaties en andere experts. Samen moeten ze op zoek gaan naar alternatieve mogelijkheden om de scholen open te houden. De veiligheid op school moet ook verbeterd worden. En er moeten afspraken gemaakt worden over het houden van afstand.