97 besmettingen in een week, vandaag 14 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 6 tot 12 januari.

Door Sam Fish

De lockdown begint haar vruchten af te werpen. Vrijwel alle cijfers zijn namelijk gedaald. Zo zijn er in tussen 6 en 12 januari 49.398 besmettingen gemeld bij het RIVM. Een week eerder waren dat er nog 56.440. Ook zijn er minder mensen opgenomen (geweest) in de Nederlandse ziekenhuizen. Daarbij gaat het namelijk om 1503 mensen, vergeleken met 1838 van een week eerder. Van hen zijn er 297 mensen naar een ic-afdeling overgeplaatst, dat waren er eerder nog 337.

Helaas zijn er wel meer mensen overleden de afgelopen week. Er zijn namelijk tussen 6 en 12 januari 743 sterfgevallen gemeld, terwijl een week eerder nog 621 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Testen

Er is wel iets minder getest de afgelopen week. Er zijn 324.105 testen afgenomen, terwijl er een week eerder nog 349.708 mensen zijn getest. Het percentage aan positieve testen is ook gedaald van 13,7 naar 12,8 procent.

Testen kan tegenwoordig ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Dit getal ligt deze week op 0,95. Dat is dus een kleine stijging vergeleken met vorige week. Toen was het getal R 0,91. Dit betekent dat 100 mensen met corona samen 95 andere mensen besmetten met het virus.

Britse Coronavariant in Nederland

Op een aantal plaatsen in Nederland is de Britse coronavariant aangetroffen. Deze variant lijkt besmettelijker te zijn. Het ziekteverloop lijkt echter niet anders dan de variant die het meest in Nederland gevonden wordt. GGD Rotterdam, Erasmus MC en het RIVM  doen onderzoek naar de Britse variant. De resultaten hiervan worden binnenkort verwacht. De bestaande maatregelen in Nederland zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, welke variant het ook is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 30 december tot 12 januari. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 151 besmettingen zouden zijn gemeld. In de eerste week van die twee waren dat er echter al 109. Volgens de dagcijfers van de afgelopen week zijn er sinds 6 januari nog eens 97 bijgekomen.

In de afgelopen week zijn dus niet alleen de landelijke besmettingscijfers gedaald. Ook op Goeree-Overflakkee zijn de afgelopen dagen dus gelukkig minder besmettingen gemeld. Goed nieuws dus.

12 januari

De weekcijfers lopen tot 12 januari, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. En ook in deze cijfers is een mooie daling te zien. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 4986 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 498 minder dan gisteren. Op Goeree-Overflakkee zijn de cijfers gelijk gebleven, namelijk 14 erbij in 24 uur.