Ernstige zorgen over de thuiszittende kinderen

Foto: Afbeelding van Wokandapix via Pixabay

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer maakt zich ernstig zorgen om de thuiszittende kinderen.

Ze is vooral bang voor de gevolgen als de scholen nog eens drie weken dicht gaan. Dat schrijft ze in een brandbrief aan premier Mark Rutte.

Verontrustende signalen

“We ontvangen verontrustende signalen van ouders en professionals,” schrijft ze. “Zij vertellen ons over de negatieve impact van de sluiting van de scholen voor hun kinderen. Ouders en professionals twijfelen, ondanks alle inzet, aan de kwaliteit van het geboden onderwijs. Ook zeggen ze dat zij kinderen onvoldoende kunnen ondersteunen.” Daarnaast ontvangt haar organisatie signalen van situaties van onveiligheid voor een groeiende groep kinderen.

Besluit

Rutte neemt dinsdag 12 januari een definitief besluit of scholen langer dicht moeten blijven. Vooralsnog zouden de deuren op maandag 18 januari weer openen. Kalverboer vraagt de premier om het belangrijk van kinderen om fysiek op school te zijn zwaar te laten meewegen in zijn besluit. Ook wil de Kinderombudsvrouw dat er meer geïnvesteerd wordt in herstelprogramma’s. Die zouden de achterstanden bij de leerlingen weg moeten werken die al ontstaan zijn of nog gaan ontstaan.

Eerder lieten ingewijden weten dat het kabinet ernaar streeft om basisscholen en kinderopvang op 25 januari weer te openen. Het hangt wel af van een onderzoek naar de vatbaarheid van kinderen voor de Britse variant van het virus. Pas nadat het OMT met een advies komt, neemt het kabinet een besluit.

Persconferentie

Afgelopen weekend was er al een overleg in het Catshuis over de huidige situatie. De kans dat de lockdown met nog eens drie weken wordt verlengd is erg groot. De knoop wordt echter vandaag pas doorgehakt. Vanavond om 19.00 uur geven premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie. Dan zal echt duidelijk worden wat de plannen zijn voor de komende tijd.