Het eerste coronavaccin is uitgedeeld in Dirksland

Foto: CuraMare

Longarts Lidia Hoogerbrugge is de eerste binnen het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland die het coronavaccin heeft gekregen.

Het vaccin werd toegediend door collega en SEH-verpleegkundige Marius. Lidia is de eerste, maar zeker niet de laatste. In de komende weken zullen nog meer zorgmedewerkers van CuraMare gevaccineerd worden. Dit uiteraard volgens de landelijke planning.

“We zijn ontzettend dankbaar dat we met deze vaccinaties een nieuw pad kunnen inslaan om deze pandemie zo snel mogelijk te stoppen. We kunnen nu onze medewerkers en patiënten beschermen,” zegt Mariska Shekary. Zij is lid van het raad van bestuur binnen CuraMare. “We kijken hoopvol uit naar een toekomst zonder coronamaatregelen.”

Lidia

Lidia Hoogerbrugge is longarts in het ziekenhuis in Dirksland. Zij ziet dus ook dagelijks wat het coronavirus doet met mensen. “Het risico dat je van het vaccin een bijwerking krijgt, is zoveel kleiner dan een heftig beloof van het coronavirus. Je kunt zomaar een jaar uit de running zijn als de COVID-19 krijgt. Je kunt er zelfs blijvende longschade aan overhouden of eraan overlijden. Ik ben in mijn werk continu bang om anderen te besmetten. Ik heb kwetsbare patiënten tegenover me en in mijn omgeving. Het is zo ontzettend belangrijk dat we elkaar niet meer kunnen besmetten. De start van de vaccinaties is een belangrijk moment. Dit is het moment dat we stap voor stap afscheid mogen nemen van overvolle COVID-afdelingen, angst en eenzaamheid. Dit geeft hoop!”

Wie eerst?

Er zijn 30.000 vaccins vervroegd beschikbaar gesteld voor medewerkers in de frontlinie. Zij verlenen directe patiëntenzorg op de IC, SEH en de COVID-afdelingen. Echter is er een landelijk schaarste als het gaat om de vaccins. Daardoor komen niet alle medewerkers direct in aanmerking. Voorlopig gaat het voor al om de medewerkers waarbij uitval door ziekte directe gevolgen heeft op de beddencapaciteit van het ziekenhuis.

Ook medewerkers van woonzorglocaties van CuraMare hebben een uitnodiging gekregen. Zij worden gevaccineerd op de landelijke vaccinatielocaties. Marjolein van der Tang is outbreak coördinator binnen CuraMare en ze is erg blij met het vaccin. “We hebben de afgelopen maanden alles gedaan om het coronavirus het hoofd te bieden. Een volgende stap in die strijd is de vaccinatie. Laten we dit gezamenlijk doen!”

De eerste afspraken

Zoals gezegd hebben veel zorgmedewerkers op het eiland al een uitnodiging gehad. Zo ook Sandra (40), Amy (24) en Sophie (20). Zij werken allemaal binnen een locatie van CuraMare op Goeree-Overflakkee. En alle drie hebben ze een afspraak gemaakt om te vaccineren.

“Het is raar om te werken met een mondkapje op, zeker voor de cliënten,” vindt Sandra. “Ze zien je gezicht niet en je bent lastiger te verstaan. Ik heb ook niet getwijfeld over de prik, ik moest alleen kijken of het kon met mijn medisch dossier.” Sandra laat weten dat ze zich vooral laat vaccineren voor de cliënten met wie ze werkt. “Het is tijdens mijn werk vrijwel onmogelijk om afstand te houden. Met de vaccinatie ben je toch allebei beter beschermd.”

Amy laat weten dat ze vooral het normale leven mist. “Ik mis de sportschool en het samenkomen met vrienden. Ik hoop daarom ook wel dat anderen zich laten vaccineren. Dan kunnen we sneller weer terug naar normaal. Geen afstand meer onderling en alles weer kunnen doen. Ik heb wel heel even getwijfeld of ik me zou laten inenten, maar het is het beste om het gewoon te doen. Als je dan besmet raakt, dan wordt je een stuk minder ziek.”

Voor Sophie was vooral het studeren in coronatijd erg lastig. “Ik vind het moeilijk om me te focussen op online lessen. En natuurlijk mis ik mijn vrienden en samen leuke dingen doen,” zegt ze. “Ik neem de prik daarom ook niet alleen voor mezelf, ik doe het ook voor anderen. Want hoe meer mensen gevaccineerd worden, hoe meer er straks weer mogelijk is.”

Liever geen prik

Het nemen van het vaccin is een vrije keuze. Iedereen krijgt uiteindelijk een uitnodiging om de prik te laten zetten, maar niet iedereen zal deze uitnodiging aannemen. En daar is iedereen vrij in om te kiezen voor zichzelf. Helaas hebben we niet echt reacties gehad van mensen die de uitnodiging op dit moment weigeren. Eén persoon reageerde in een privébericht en zei de prik voorlopig niet te nemen. Op dit moment liggen ze in bed met griep en willen eerst hun weerstand tot rust laten komen.

Laat jij je liever niet prikken en heb je daar heel bewust voor gekozen? We horen graag je verhaal. Neem dan contact op door een e-mail te sturen naar [email protected]. Een privébericht via Facebook mag natuurlijk ook.

Het vaccin

De zorgmedewerkers krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin. Dat beschermt voor 95 procent tegen het virus na twee vaccinaties. Dit vaccin is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Zij toetsen de vaccins op veiligheid, betrouwbaarheid en werkzaamheid.

Na het ontvangen van de prik moet je een kwartier wachten. Dit om te kijken of je een eventuele allergische reactie vertoont. Dit komt erg weinig voor, binnen de testperiode is het zelfs helemaal niet gebeurd. Maar het kán gebeuren.
Zwangere vrouwen wordt echter aangeraden om pas te vaccineren na de bevalling. Dit omdat er niet is getest op zwangere vrouwen.

Wil je meer weten over het vaccin en hoe het precies werkt? Check dan de video hieronder!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen