Mogelijk pas vanaf medio februari versoepelingen

Foto: Afbeelding van congerdesign via Pixabay

RIVM-baas Jaap van Dissel denkt dat versoepelingen pas in februari mogelijk zullen zijn. Dan wordt het tweede deel van de eerste inentingen uitgedeeld.

In het AD zegt hij liever geen uitspraken te doen over of dit de laatste lockdown is in Nederland. Volgens hem zou die uitspraak weer een eigen leven gaan leiden. Wel waagt hij zich aan een voorspelling over wanneer de huidige maatregelen versoepeld kunnen worden.

Een belangrijk jaar

Volgens Van Dissel wordt 2021 een belangrijk jaar waarin veel kan veranderen. “Inmiddels hebben zo’n 2 miljoen Nederlanders het virus opgelopen. Zij hebben voor enige tijd een vorm van immuniteit, nemen we aan. We gaan vaccineren in januari en de tweede dosis volgt medio februari. Dus vanaf die periode zijn vermoedelijk gedeeltelijke versoepelingen mogelijk voor de groepen die ingeënt zijn,” laat hij weten.

Van Dissel is de voorman van het Outbreak Management Team. Daarmee is hij de belangrijkste adviseur van het kabinet. “Het wordt voor ons als OMT ook weer een spannende opdracht,” zegt hij in de krant. “Hoe adviseer je precies de goede maatregelen zodat je kunt versoepelen zonder dat het weer zo snel oploopt? Liever ga je niet weer in een harde lockdown.”