Theorie-examens langer geldig door coronacrisis

Foto: Afbeelding van Andreas Breitling via Pixabay

Theorie-examens voor het rijbewijs blijven langer geldig. Dit geldt voor de examens met het verloop tussen 1 januari en 1 mei 2021.

Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. Zij heeft sinds het begin van de crisis verschillende coulancemaatregelen genomen om de effecten van het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Veel van deze maatregelen worden nu verlengd.

Door de lockdown is het tot zeker 19 januari niet mogelijk om examen te doen bij het CBR. Om te voorkomen dat behaalde theorie-examens straks niet meer geldig zijn, worden ze verlengd. Ook de theorie- en praktijkexamens voor logistieke beroepen blijven langer geldig. Denk bijvoorbeeld aan vrachtwagenchauffeurs. Examens die tussen 1 januari en 1 mei 2021 hun geldigheid zouden verliezen, blijven nu geldig tot 1 oktober 2021.

Rijbewijzen

Sommige mensen kunnen door de coronamaatregelen ook niet voldoen aan de eisen voor het verlengen van een rijbewijs. Daar maakte Van Nieuwenhuizen zich eerder dit jaar al hard voor. Dat leidde tot een verlenging van rijbewijzen die zijn verlopen tussen 1 februari en 30 november. Deze mensen mogen 9 maanden langer doorrijden. Ze blijven verzekerd en krijgen geen boete bij een controle. Dit geldt ook voor beroepschauffeurs van wie hun getuigschrift van vakbekwaamheid voor 1 december verliep.

De maatregel geldt overigens niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst. Dit gebeurt na bijvoorbeeld een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer. Een verlopen rijbewijs geldt ook niet als identificatiemiddel. Al is hierop een uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.

Nieuwe regeling

Binnen de EU wordt gekeken naar een nieuwe uniforme regeling voor de geldigheid van rijbewijzen. Minister Van Nieuwenhuizen vindt een nationale coulanceregeling wenselijk waarmee rijbewijzen die aflopen per 1 december langer geldig blijven. Ze is hierover in gesprek met het ministerie van Justitie van Veiligheid en het Verbond van Verzekeraars.

Let op. Deze regeling is alleen geldig binnen Nederland.