Planbare zorg gaat voorlopig niet door

Foto: PR CuraMare

Het coronavirus grijpt nog steeds met veel kracht om zich heen. Dat zien we vooral aan de cijfers die elke dag binnenkomen.

Door Sam Fish

Het probleem is echter dat het coronavirus zoveel inzet vraagt van het ziekenhuis, dat de reguliere zorg nu helemaal wordt gestaakt. Al een lange tijd werden veel niet-urgente afspraken omgezet in telefonische afspraken, indien nodig. Maar die tijd is nu voorbij. Alle planbare reguliere zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken wordt gestaakt.

Personeel te kort

De reden voor deze maatregel is de oplopende druk. Er komen nog steeds elke week veel coronapatiënten in het ziekenhuis te liggen. In de afgelopen week alleen al kwamen er 1549 mensen in het ziekenhuis terecht met een coronabesmetting. Maar daarnaast werden er ook 287 coronapatiënten overgeplaatst naar een ic-afdeling.

Er wordt dus veel gevraagd van de mensen in de zorg. En om de druk op de corona-afdelingen te verlagen, worden de andere zorgmedewerkers ingezet om daar een handje te helpen.

Planbare zorg stopt tijdelijk

Vanaf maandag 28 december wordt de planbare zorg in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis tijdelijk stopgezet. Het gaat hierbij om zorg die niet per se binnen zes weken noodzakelijk is. Spreekuren, afspraken op de poliklinieken, zorg op de dagbehandeling en urgente planbare zorg gaan wel door. Bij urgente planbare zorg moet een patiënt binnen zes weken echt geholpen worden. Is dit dus niet het geval, dan gaat het niet door.

Wanneer een afspraak niet doorgaat, neemt het ziekenhuispersoneel contact op met de patiënt. Er wordt dan ook gevraagd om niet zelf het ziekenhuis te bellen.

Landelijke beslissing

De beslissing om de planbare zorg te staken ligt niet in handen van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Dit komt bij het Landelijk Netwerk Acute Zorg vandaan, samen met minister Tamara van Ark. Zij heeft laten weten extra maatregelen te nemen om de acute en kritiek planbare zorg in de komende weken te waarborgen.

“Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken,” zegt ze. “Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald. Ik steun de ziekenhuizen en ik roep nogmaals op om je aan de maatregelen te houden. Alleen dan kunnen we de zorg toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft.”