Deze week 20 besmettingen meer dan vorige week

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 16 tot 22 december.

Door Sam Fish

In de cijfers van de hele week is nog niet veel effect van de lockdown te zien. Maar in de dagcijfers is dat wel het geval. Daar komen we later nog op terug. In de week van 16 tot 22 december zijn er 82.340 besmettingen gemeld bij de GGD’s in Nederland. Een week eerder waren dat er nog 58.412 over een hele week.

Er zijn de afgelopen week 1549 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Van hen zijn er 287 overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Vorige week waren dat er nog 1326 en 230. Helaas zijn er de afgelopen week ook weer meer mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dat zijn er deze week 472, tegenover 398 van een week eerder.

Testen

Dat er meer mensen positief getest zijn is niet raar. In de afgelopen week zijn er namelijk 476.671 mensen getest op het virus. Een week eerder waren dat er nog 442.954. Meer testen leidt dus automatisch ook naar meer positieve uitslagen.

Er is dus meer getest de afgelopen week, maar dat verklaart niet alles. Een test meer of minder leidt namelijk niet tot meer ziekenhuisopnames, ic-opnames of sterfgevallen. Er worden nu alleen ook veel mensen getest die geen klachten hebben, maar in contact zijn geweest met iemand die besmet is. Meer testen zegt dus alleen iets over het aantal testen dat wordt afgenomen, een stijging in het aantal positieve testen en het percentage.

Dat percentage positieve testen staat deze week op 13,6 procent. Een week eerder was dat 12,1 procent. Daar is dus een aardige stijging te zien en die is inderdaad terug te linken naar het aantal testen dat is afgenomen.

Het testen zonder symptomen kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Dit getal ligt deze week op 1,25. Dat is een minimale stijging vergeleken met vorige week. Toen was het getal R 1,24. Dit betekent dat 100 mensen met corona samen 125 andere mensen besmetten met het virus.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 9 tot 22 december. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 338 besmettingen zouden zijn gemeld. In de eerste week van die twee waren dat er echter al 178. Volgens de dagcijfers van de afgelopen week zijn er sinds 16 december nog eens 198 bijgekomen.

In de afgelopen week zijn dus niet alleen de landelijke besmettingscijfers gestegen. Ook op Goeree-Overflakkee zijn de afgelopen dagen aanzienlijk meer besmettingen gemeld.

22 december

De cijfers mogen over de hele week genomen hoger zijn dan een week eerder. De lockdown lijkt toch zijn werk te doen. En daarbij komt ook nog; de weekcijfers lopen tot vandaag, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. Vandaag is er namelijk voor de tweede dag op rij een daling te zien in het aantal nieuwe besmettingen.

Zo zijn er in de afgelopen 24 uur 9872 nieuwe besmettingen gemeld voor heel Nederland. Dat zijn er al 1327 minder dan op maandag 21 december. Voor Goeree-Overflakkee zijn er vandaag 15 nieuwe besmettingen gemeld, terwijl dat er gisteren nog 23 waren.