In één week tijd 178 besmettingen gemeld op GO

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 9 tot 15 december.

Door Sam Fish

Er is deze week op alle fronten een stijging te zien in de cijfers en dat is niet best. Zo zijn er tussen 9 en 15 december 58.412 mensen positief getest op het coronavirus. Een week eerder waren dat er 15.000 minder. In de afgelopen week zijn er ook 1480 mensen opgenomen in het ziekenhuis, tussen 2 en 8 december waren dat er 1229. En van hen zijn 222 mensen overgebracht naar een intensive care-afdeling. Een week eerder waren dat er nog 179.

En helaas is er ook een stijging te zien in het aantal mensen dat de afgelopen week overleden is (gemeld) aan de gevolgen van het virus. Dat zijn er namelijk 398 tegenover 338 van een week eerder.

Testen

Er is ook veel meer getest de afgelopen week, maar dat verklaart niet alles. Een test meer of minder leidt namelijk niet tot meer ziekenhuisopnames, ic-opnames of sterfgevallen. Er worden nu alleen ook veel mensen getest die geen klachten hebben, maar in contact zijn geweest met iemand die besmet is. Meer testen zegt dus alleen iets over het aantal testen dat wordt afgenomen, een stijging in het aantal positieve testen en het percentage.

Dat percentage positieve testen staat deze week op 12 procent. Een week eerder was dat 11,7 procent. Daar is dus een minimale stijging te zien en die is inderdaad terug te linken naar het aantal testen dat is afgenomen.

Het testen zonder symptomen kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Dit getal ligt deze week op 1,24. Dat is een aardige stijging vergeleken met vorige week. Toen was het getal R 1,0. Dit betekent dat 100 mensen met corona samen 124 andere mensen besmetten met het virus.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 2 tot 15 december. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 292 besmettingen zouden zijn gemeld. In de eerste week van die twee waren dat er echter al 131. Volgens de dagcijfers van de afgelopen week zijn er sinds 8 december nog eens 178 bijgekomen.

In de afgelopen week zijn dus niet alleen de landelijke besmettingscijfers gestegen. Ook op Goeree-Overflakkee zijn de afgelopen dagen aanzienlijk meer besmettingen gemeld. En dat terwijl we twee weken geleden nog onder de 100 positieve testen per week zaten.

15 december

Zoals gezegd lopen de cijfers tot 15 december en niet tot en met. Dat wil dus zeggen dat de dagcijfers van vandaag er nog niet bijzitten. Maar ze zijn er wel. Zo zijn er in heel Nederland in de afgelopen 24 uur 6682 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 1807 dan gisteren, wat goed nieuws is. Dat is de tweede daling op rij, na een stijging van bijna 2 weken. Op Goeree-Overflakkee zijn er vandaag 10 nieuwe besmettingen gemeld. Dat waren er gisteren nog 20.

Echter zijn de dagelijkse cijfers van het RIVM incompleet. Ze melden het volgende:

Door een ICT-probleem bij de GGD heeft het RIVM niet alle meldingen ontvangen. Het dagcijfer van vandaag (6682) is daardoor niet compleet. In werkelijkheid ligt het cijfer hoger. Dit zal worden gecorrigeerd in de cijfers van de komende dagen, die daardoor hoger zullen uitvallen.