Coronaverhalen uit Nieuw Rijsenburgh gebundeld

Foto: Maria Vroegindeweij

Woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk is in de eerste coronagolf hard getroffen door het virus. Er waren veel bewoners ziek en 23 kwamen te overlijden.

Door Sam Fish

Maria Vroegindeweij is 45 jaar en werkt al sinds 1998 in woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk van CuraMare. Ze is verzorgende niveau 3 op een PG-afdeling met ouderen die verschillende vormen van dementie hebben. Ook op haar woongroep kwam het virus hard binnen. En dat vertelt Maria Vroegindeweij nu allemaal in haar boek ‘Zuster, wat zie jij er raar uit!’.

Opschrijven

Bij het uitbreken van het coronavirus in Nederland had Maria al snel het idee dat ze dingen moest gaan opschrijven. “Mijn eerste dienst van die week was op 19 maart. Ik had het idee dat het allemaal best heftig zou kunnen worden. Ik ben toen meteen alles gaan opschrijven. Binnen een week waren alle bewoners van mijn groep besmet met het virus,” vertelt ze. “Later kwamen er ook nog bewoners uit andere groepen die besmet waren bij ons terecht. In vijf weken tijd zijn er toen vijf bewoners overleden.”

Tijdens haar diensten maakte ze aantekeningen van wat er gebeurde. “Mooie en grappige momenten schreef ik op. Maar zeker ook de moeilijk momenten legde ik voor mezelf vast,” laat ze weten. “Bij thuiskomst kroop ik dan meteen achter mijn laptop, als de thuissituatie dat toeliet, om alles uit te werken. Maar ik had toen nog niet het idee om een boek te maken, hoor. Dat kwam pas later.”

Pittige tijd

In het begin was er nog veel onbekend over het virus. “Elke dag was weer een nieuwe zoektocht,” zegt Maria. “We wisten niet hoe heftig het virus zou zijn en hoe makkelijk het doorgegeven kon worden. Er was nog niets bekend over de beste behandeling ervan. Dat was best wel zwaar, we hebben hard moeten werken. Maar gelukkig kregen we veel steun van buitenaf in de vorm van kaarten, cadeautjes en tekeningen.”

Ook mentaal was het best zwaar. “Als je dan de familie voor het raam zag staan zwaaien, dat is moeilijk. Vooral voor onze bewoners, ze begrepen niet altijd waarom de familie niet naar binnen kwam voor een kopje koffie. Het was niet altijd uit te leggen,” vertelt Maria. “En ook voor de familie is dat natuurlijk heel zwaar. Je wilt gewoon knuffelen en dat is precies wat niet kon op dat moment.”

Bijzondere verhalen

Het boek staat vol bijzondere momenten van de coronatijd in Nieuw Rijsenburgh. Verhalen van het werk en van familieleden van de bewoners. Maar ook momenten van Maria’s privéleven. “In kwetsbaarheid ligt kracht, het leven gaat niet over rozen. Ik wilde laten zien dat het leven van een zorgmedewerker meer is dan alleen de momenten op het werk. Het is niet zomaar klaar als je thuiskomt.”

Koop het boek

Ben je nieuwsgierig naar de verhalen van Maria en haar collega’s? Het boek ‘Zuster, wat zie jij er raar uit!’ is vanaf nu verkrijgbaar via de website van Maria; pgcoronazuster.com. Bij de lokale boekhandel is hij ook te vinden, vraag ernaar bij de balie. Voor € 16,95 heb je al een exemplaar in huis.