131 besmettingen gemeld op GO in de afgelopen week

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 2 tot 8 december.

Door Sam Fish

In de afgelopen week is er een aardige stijging te zien in de weekcijfers. Zo zijn er bijna 10.000 meer besmettingen bijgekomen dan vorige week. Deze week staat het aantal besmettingen op 43.103 terwijl dat er vorige week nog 33.949 waren. Deze stijging is ook terug te zien in het aantal ziekenhuisopnames. Tussen 2 en 8 december zijn er 1229 mensen opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. Een week eerder waren dat er nog 1007.

De stijging is gelukkig niet terug te zien in het aantal mensen dat is opgenomen op een intensive care-afdeling. Deze week is dat namelijk 179 keer gebeurd, vorige week nog 183. Een kleine daling dus op dit gebied. Die kleine daling is ook te zien in het aantal mensen dat overleden is aan de gevolgen van het virus. In de afgelopen week zijn er 338 coronapatiënten gestorven, tegenover 406 tussen 25 november en 1 december.

Testen

De stijging kán natuurlijk komen doordat er meer mensen getest worden. Dat kan ik sommige teststraten nu namelijk ook als je geen symptomen hebt. In de afgelopen week zijn er zo’n 70.000 meer coronatesten afgenomen dan een week eerder. Om precies te zijn gaat het om 320.205 testen in de afgelopen week.

Het percentage van positieve testen is ook gestegen, maar echt minimaal. Deze week was 11,6 procent van de testen positief. Vorige week was dat nog 11,1 procent. Een minimale stijging, zeker als je kijkt naar hoeveel meer testen er zijn afgenomen.

Het testen zonder symptomen kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Dit getal ligt deze week op 1,0. Dat is een kleine daling vergeleken met vorige week. Toen was het getal R 1,04. Dit betekent dat 100 mensen met corona samen 100 andere mensen besmetten met het virus.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 2 tot 8 december. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 190 besmettingen zouden zijn gemeld. In de eerste week van die twee waren dat er echter al 98. Volgens de dagcijfers van de afgelopen week zijn er sinds 1 december nog eens 130 bijgekomen.

In de afgelopen week zijn dus niet alleen de landelijke besmettingscijfers gestegen. Ook op Goeree-Overflakkee zijn de afgelopen dagen aanzienlijk meer besmettingen gemeld.

1 december

Zoals gezegd lopen de cijfers tot 8 december en niet tot en met. Dat wil dus zeggen dat de dagcijfers van vandaag er nog niet bijzitten. Maar ze zijn er wel. Zo zijn er in heel Nederland in de afgelopen 24 uur 6187 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is gelukkig weer iets minder dan de afgelopen dagen, gisteren waren het er nog ruim 7100. Op Goeree-Overflakkee zijn er vandaag 13 nieuwe besmettingen gemeld. Dat waren er gisteren nog 21.

De situatie binnen CuraMare wordt voortaan alleen nog maar op vrijdag gedeeld. Dat zijn de enige updates die we voortaan gaan krijgen. Daarom hieronder nog een keer de kaart van vrijdag 4 december, dat is namelijk de laatste update die we hebben gekregen.

CuraMare coronakaart 4 december