Vrijbrief mondkapjesplicht gaat niet via de huisarts

Foto: Image by Juraj Varga from Pixabay

Huisartsen krijgen veel telefoontjes van patiënten die vragen om een vrijbrief voor het dragen van een mondkapje. Huisartsen kunnen daar echter niet aan meewerken.

“Er is een richtlijn die zegt dat je aan je eigen patiënten geen medische verklaring mag meegeven. Dat zou namelijk de relatie tussen patiënt en arts onder druk kunnen zetten,” verklaart een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

De vele telefoontjes leiden af van de patiëntenzorg, vindt LHV. “Het geeft een hoop onrust.”

Alternatieve oplossing

Een alternatieve oplossing voor het probleem heeft dus de voorkeur. Mensen die vanwege een aandoening vrijgesteld willen worden van de mondkapjesplicht, kunnen zelf een verklaring invullen. Deze moeten ze meenemen als ze de deur uitgaan. Die verklaring is te vinden op de website van zorgkenniscentrum Vilans. Deze telt als bewijsmiddel voor het niet kunnen dragen van een mondkapje.

Mondkapjesplicht

Op dinsdag 1 december is de mondkapjesplicht ingegaan. Dat betekent dat je in alle openbare binnenruimtes een mondkapje moet dragen. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Daarmee wil de overheid de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Draag je geen mondkapje zonder geldige reden? Dan staat je een boete van 95 euro te wachten.