15 besmettingen gemeld op Goeree-Overflakkee

Foto: Afbeelding van Alexey Hulsov via Pixabay

Het is weer dinsdag en dat betekent maar één ding; het RIVM de weekcijfers gepubliceerd. Deze cijfers lopen van 21 tot 27 september.

Door Sam Fish

Zo zijn er in de afgelopen week 67.543 nieuwe besmettingen gemeld. Een week eerder waren dat er 55.587. Dat is dus een fikse stijging. Maar alles kan nog veranderen. Een dezer dagen zou de daling te zien moeten zijn door de maatregelen die twee weken geleden zijn afgekondigd.

Er is ook een fikse stijging te zien in het aantal ziekenhuisopnames. De afgelopen week zijn er 1739 mensen opgenomen in het ziekenhuis, vorige week waren dat er 1492. Van hen zijn er 333 opgenomen op een intensive care-afdeling. Deze week zijn er helaas ook 329 mensen overleden aan het virus.

Testen

In de afgelopen week zijn er 285.277 testen afgenomen waarvan de uitslag bekend is. Dat is minder dan vorige week, toen waren het er ruim 300.000. Daarvan waren er 51.166 positief, dat maakt dat 17,9 procent van de afgenomen tests positief is. Een stijging vergeleken met vorige week. Toen was 15,2 procent positief.

De afgelopen weken was het erg druk in de teststraten, dat lijkt nu af te nemen. Er zijn meer testen beschikbaar dan dat er worden afgenomen. Dat betekent dat de wachtrijen moeten gaan afnemen in het hele land. Heb jij corona-achtige klachten? Maak dan een afspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht de test én de uitslag af in quarantaine.

De doorlooptijd  tussen afspraak maken, getest worden en de uitslag is op dit moment 2,5 dag. Het blijft belangrijk dat personen zich altijd laten testen bij lichte klachten die kunnen passen bij COVID-19. Ook als je denkt dat het een gewone verkoudheid is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM publiceert ook een coronakaart waarop te zien is hoeveel besmettingen er waren per gemeente. Deze kaart loopt twee weken en duurt deze week dus van 14 tot 27 oktober. Voor Goeree-Overflakkee staat er 268 besmettingen op de kaart. Dat gaat dus over twee weken.

Als we kijken naar de dagcijfers van de afgelopen week, blijkt dat er hier sinds 21 oktober 178 besmettingen bij zijn gekomen.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Dit getal ligt deze week op 1,16. Dat is een daling vergeleken met vorige week, dus dat is goed nieuws. Toen was het getal R 1,22. Dit betekent dat 100 mensen met corona samen 116 andere mensen besmetten met het virus.

27 oktober

Ook voor vandaag zijn er nieuwe cijfers binnengekomen, deze worden namelijk niet meegenomen in de weekcijfers. Deze gaan tot 27 oktober, niet tot en met. Het coronadashboard meldt op dinsdag 27 oktober 15 nieuwe besmettingen op Goeree-Overflakkee. Dat is hopelijk het begin van een daling door de maatregelen. Het afgelopen weekend waren er nog 47 nieuwe besmettingen en gisteren ook 31.

Ook CuraMare heeft een nieuwe coronakaart gepubliceerd op de website van het ziekenhuis. Daarop is te zien dat er sinds gisteren twee nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Daar worden op dit moment 17 mensen verzorgd. En goed nieuws uit woonzorglocatie de Geldershof, daar zijn twee bewoners genezen verklaard.