Dit weekend sowieso 47 nieuwe besmettingen erbij

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Er zijn weer nieuwe cijfers gepubliceerd op het coronadasboard door het RIVM. Een fikse stijging, maar wel een met een kanttekening.

Door Sam Fish

Het coronadashboard had op zaterdag 24 oktober wat vertraging met de cijfers. Dit kwam door een ICT-probleem. Aan het einde van de middag werden toen toch de cijfers gepubliceerd, maar die waren niet helemaal compleet. Vandaag zou dat gelijk getrokken worden. Het RIVM meldt het volgende op het coronadashboard.

Het probleem van zaterdag in de toelevering van cijfers door de lokale GGD’en aan het RIVM, waardoor meldingen ontbraken, lijkt verholpen. Toch is het nog niet met zekerheid te zeggen of dit het totale aantal positieve testuitslagen is van zondag en of alle ontbrekende aantallen van zaterdag hierin zijn verwerkt.

Besmettingen

Het is dus belangrijk om te melden dat de cijfers niet volledig zijn. Dat wil zeggen dat het er meer kunnen zijn. Minder kan sowieso niet. Dit wordt de komende tijden nog gelijk getrokken in de cijfers die gemeld worden.

En zo kunnen we voor zondag 25 oktober melden dat er in heel Nederland 10.211 nieuwe besmettingen zijn gemeld. Dit samen met de 8669 besmettingen van gisteren maakt 18.880. Het is eerlijk om daar een gemiddelde van te nemen voor dit weekend, gezien de storing van gisteren. Dan zou je op 9440 besmettingen komen.

Dit zou een mooie start zijn van de afvlakking door de strenge maatregelen. Daarvan zouden we dit weekend de eerste tekenen moeten zien. Wie weet is dat het geval. We houden het de komende dagen in de gaten.

Goeree-Overflakkee

Maar ook op Goeree-Overflakkee zijn er helaas weer besmettingen bijgekomen. Hier werden gisteren 28 nieuwe besmettingen gemeld. Vandaag zijn dat er nog eens 19. We weten niet precies hoe de storing te werk is gegaan bij het RIVM. Of dit bij een aantal GGD’s fout is gegaan of dat er gedeeltelijke cijfers zijn gedeeld, dat is dus onzeker.

We kunnen in ieder geval zeggen dat er in het weekend sowieso 47 besmettingen zijn gemeld op het eiland. Maar ook dit zou dus in de komende dagen rechtgetrokken kunnen worden.

Zorgorganisatie CuraMare heeft dit weekend geen nieuwe kaart gepubliceerd. Hoe de situatie daar is zien we dus maandag 26 oktober pas.