Recordaantal coronabesmettingen erbij gekomen

Foto: Image by Arek Socha from Pixabay

Het coronadashboard meldt op vrijdag 23 oktober een recordaantal nieuwe besmettingen. Ruim 10.000 erbij in 24 uur.

Door Sam Fish

Om precies te zijn gaat het om 10.007 nieuwe coronabesmettingen. Er liggen op dit moment 2073 coronapatiënten in het Ziekenhuis, 472 van hen liggen op de intensive care-afdelingen. Op Goeree-Overflakkee zijn er 33 nieuwe besmettingen bijgekomen.

Voor de GGD was de 10.000 een cruciaal punt in de besmettingen. Boven deze grens wordt het voor de GGD namelijk lastig om het bron- en contactonderzoek vol te houden. Dat was overigens al sterk uitgekleed in omvang. Vorige week zijn er strengere maatregelen ingegaan om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vanaf zondag zou dat voorzichtig duidelijk moeten worden in de cijfers.

Sterke stijging

Premier Rutte zegt dat we in Nederland geen reden hebben tot juichen. “10.000 is veel te veel,” zegt de premier, hij vindt de cijfers dan ook zorgwekkend hoog. “Je ziet het ook in de zorg. Patiënten moeten worden verplaatst naar Duitsland en reguliere zorg wordt op veel plekken afgeschaald.”

Wel is er wel een kanttekening voor de hoge stijging van het aantal besmettingen. Zo wordt er op dit moment veel meer getest op het virus. Begin deze maand ging het om 30.000 testen per dag, nu zijn dat er 50.000. Toch meldt het RIVM dat het percentage van het aantal positieve tests niet daalt. Dat houdt dus in dat het virus zich weldegelijk nog steeds verspreidt.

Testen

Heb jij ook corona-achtige klachten? Maak dan heel gemakkelijk een testafspraak via www.coronatest.nl of 0800-1202. Wacht je test en de uitslag af in quarantaine. Zo weet je zeker dat je verder niemand anders besmet.

Een kleine opluchting is wel dat er op dit moment meer testen beschikbaar zijn dan worden afgenomen. Dat betekent dus ook dat de wachtrij voor een test afneemt. Zo was dat pas geleden nog ruim vier dagen, nu zijn het er nog 2,5. Dit komt doordat er een grotere beschikbaarheid is van de laboratoriumcapaciteit om de tests te analyseren.

CuraMare

De kaart van zorgorganisatie CuraMare geeft iets beter nieuws. Zo is er te zien dat er één iemand nieuw is opgenomen in het ziekenhuis. Daarentegen is er ook een coronapatiënt naar huis gegaan. Er zijn gelukkig geen mensen overleden en de situaties in de verzorgingstehuizen zijn ook niet veranderd.

curamare coronakaart 23 oktober

Cookieinstellingen