Coronamelder al 3,7 miljoen keer gedownload

Foto: Sam Fish

De CoronaMelder-app is inmiddels al door 3,7 miljoen mensen gedownload. Dat is ruim een kwart van de Nederlandse bevolking.

De app geeft gebruikers een waarschuwing als ze in de buurt zijn geweest van iemand met een coronabesmetting. CoronaMelder werd afgelopen zaterdag voor iedereen beschikbaar. Daarvoor hij is hij een maand beperkt gebruikt om te testen.

Ouderen

Volgens onderzoekers is de app vooral populair onder ouderen. Van alle 50- tot 65-jarigen heeft inmiddels 30 procent de app geïnstalleerd op de telefoon. Vooral in de provincie Zuid-Holland is het gebruik van de app gestegen.

Bescherming privacy

De app beschermt de privacy doordat er geen gebruikersinformatie of een locatie wordt opgeslagen. Bovendien mogen mensen nooit, direct of indirect, gedwongen worden de app te gebruiken. Dus ook niet door een werkgever. En in de horeca mogen geen gasten geweigerd worden voor het niet gebruiken van de app.

Dankzij de app kunnen meer mensen sneller een bericht krijgen dat ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Dat is de enige functie van de app.