30 nieuwe besmettingen op het eiland in 24 uur

Foto: RIVM

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe coronacijfers heeft gepubliceerd. Dit zijn de cijfers van 14 tot 20 oktober.

Door Sam Fish

In de afgelopen week zijn er 55.587 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is een forse stijging vergeleken met een week eerder. Toen waren het er 43.903, bijna 12.000 minder dus. Deze stijging is terug te zien in alle leeftijdscategorieën. Het verschil tussen het aantal meldingen per leeftijdsgroep wordt echter steeds kleiner. Dat is te zien in de grafiek van het RIVM.

Ook lijkt het aantal nieuwe besmettingen minder hard te stijgen, vergeleken met een week eerder. Dit zou een effect kunnen zijn van de nieuwe maatregelen. Pas volgende week is daar meer duidelijkheid over.

Testen

De afgelopen week zijn 311.188 personen getest, 169.753 mensen hebben daarvan hun uitslag ook al teruggekregen. Dat zijn ruim 30.000 personen meer dan een week eerder. Het percentage positieve testen is de afgelopen week gestegen van 13,6 naar 14,4 procent. Deze stijging is in alle regio’s terug te zien.

In sommige GGD-regio’s testte wel 1 op de 5 mensen positief op COVID-19. In GGD-regio’s Rotterdam-Rijnmond, Twente, Zaanstreek-Waterland werden de hoogste percentages gevonden. Het blijft dan ook belangrijk om je te laten testen. Ga er niet zomaar vanuit dat het slechts om een ‘herfstkuchje’ of ‘najaarsverkoudheid’ gaat. Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Laat je dan testen.

Het aanvragen van een test kan heel makkelijk. Ga naar www.coronatest.nl of bel met 0800-1202 en maak een afspraak. Wacht de test en de uitslag af in quarantaine. Zo voorkom je eventuele onnodige verspreiding van het virus.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Dit getal ligt op dit moment op 1,22, een kleine stijging vergeleken met vorige week. Toen was het getal R 1,17. Dit betekent dat 100 mensen met corona samen 122 andere mensen besmetten met het virus.

CoronaMelder

Sinds zaterdag 10 oktober is de app CoronaMelder in heel Nederland te gebruiken. Met deze app kun je gewaarschuwd worden als je in contact bent geweest met iemand die positief is getest op corona. Gebruikers kunnen dan in thuisisolatie en een test aanvragen, zelfs nog voordat de klachten verschijnen. Dit moet helpen om het virus tegen te gaan.

Het gebruik van de CoronaMelder is volledig vrijwillig. De app beschermt de privacy doordat er geen gebruikersinformatie of een locatie wordt opgeslagen. Het werkt namelijk met BlueTooth. Bovendien mogen mensen nooit, direct of indirect, gedwongen worden de app te gebruiken. Dus ook niet door een werkgever. En in de horeca mogen geen gasten geweigerd worden voor het niet gebruiken van de app.

Eerder vroegen wij een aantal mensen naar de werking van de app. Zij wonen niet in het testgebied, maar konden hem al wel gebruiken de laatste tijd. Wil je weten wat zij te zeggen hadden? Check hier het bericht!

Goeree-Overflakkee

Ook voor Goeree-Overflakkee zijn er week cijfers beschikbaar. Zo is er op de kaart (zie foto bovenaan artikel) te zien dat er 192 besmettingen hebben plaatsgevonden. Deze kaart bevat de cijfers van twee weken, hij loopt namelijk van 7 tot 20 oktober. Als we de dagelijkse cijfers bij elkaar optellen, weten we dat er in de afgelopen week op Goeree-Overflakkee 102 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen.

20 oktober

De weekcijfers die het RIVM vandaag heeft gepubliceerd lopen tot 20 oktober, dus niet tot en met. Hier zitten de cijfers van vandaag dus niet bij. Deze zijn inmiddels wel apart gepubliceerd. Zo is te zien dat er in heel Nederland in de afgelopen 24 uur 8182 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Op Goeree-Overflakkee is er ook een stijging te zien. Hier zijn er in de afgelopen 24 uur 30 nieuwe besmettingen gemeld.

CuraMare

Zorgorganisatie CuraMare heeft haar nieuwe coronakaart gepubliceerd, hierop zijn de cijfers te zien van dinsdag 20 oktober. Zo is te zien dat er twee mensen zijn opgenomen in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Ook is er één coronapatiënt naar huis gegaan. Er liggen nu 18 coronapatiënten in het ziekenhuis.

Bij woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk zijn er wederom twee besmettingen bijgekomen. Daar zijn nu vijf bewoners besmet met het virus. En ook in de Geldershof in Dirksland is het virus nog steeds aanwezig. Daar zijn echter twee bewoners genezen verklaard, dus dat is goed nieuws. Daar zijn op dit moment nog drie bewoners ziek.

curamare coronakaart 20 oktober