De coronacijfers van dinsdag 13 oktober zijn binnen

Foto: Afbeelding van Christo Anestev via Pixabay

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe coronacijfers heeft gepubliceerd. Dit zijn de cijfers van 7 tot 13 oktober.

Door Sam Fish

De afgelopen week zijn er in heel Nederland 43.903 mensen positief getest op het virus. Vorige week waren dat er nog 27.485. Er zijn 1144 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, 192 daarvan zijn opgenomen op de intensive care afdeling. Een week eerder waren dat nog 802 en 121 patiënten.

Helaas zijn er in de afgelopen week ook 150 mensen overleden aan het virus. Hier is een kleine daling te zien. Vorige week werden er nog 89 overledenen gemeld.

Disclaimer

De cijfers die hier worden genoemd zijn niet allemaal van de afgelopen week. Soms is er wat vertraging bij het doorgeven van de cijfers. Deze worden dan in de cijfers van de week erna rechtgetrokken.

De kans is groot dat ook niet iedereen met klachten zich laat testen. Daardoor ligt het werkelijke aantal besmette personen waarschijnlijk hoger dan wat hier genoemd wordt.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Ook dit getal is deze week een heel klein beetje gedaald. Zo was het reproductiegetal vorige week 1,17. Deze week staat het op 1,27. Dat betekent dat 100 besmette mensen samen 127 andere mensen besmetten met het virus.

Een minimale verandering, maar helaas wel een verandering de verkeerde kant op.

Testen

In de afgelopen week zijn er 239.639 testen afgenomen. Hier van was 13,8 % positief. Vorige week werden er 223.274 testen afgenomen, toen was 10,4 % positief.

Heb jij corona-achtige klachten? Laat je dan testen. Een afspraak maak je heel makkelijk via www.coronatest.nl of 0800-1202. De wachtrijen zijn echter lang. We horen zelfs dat mensen van Goeree-Overflakkee naar Den Helder worden gestuurd. Heb jij hiermee te maken en wordt je naar een bizarre locatie gestuurd om te testen? Neem dan contact met ons op! Stuur een mailtje naar [email protected].

CoronaMelder

Sinds zaterdag 10 oktober is de app CoronaMelder in heel Nederland te gebruiken. Met deze app kun je gewaarschuwd worden als je in contact bent geweest met iemand die positief is getest op corona. Gebruikers kunnen dan in thuisisolatie en een test aanvragen, zelfs nog voordat de klachten verschijnen. Dit moet helpen om het virus tegen te gaan.

Het gebruik van de CoronaMelder is volledig vrijwillig. De app beschermt de privacy doordat er geen gebruikersinformatie of een locatie wordt opgeslagen. Het werkt namelijk met BlueTooth. Bovendien mogen mensen nooit, direct of indirect, gedwongen worden de app te gebruiken. Dus ook niet door een werkgever. En in de horeca mogen geen gasten geweigerd worden voor het niet gebruiken van de app.

Eerder deze week vroegen wij een aantal mensen naar de werking van de app. Zij wonen niet in het testgebied, maar konden hem al wel gebruiken de laatste tijd. Wil je weten wat zij te zeggen hadden? Check hier het bericht!

Regio Rotterdam-Rijnmond

Het RIVM houdt elke week bij waar de meeste besmettingen plaatsvinden per veiligheidsregio. Bovenaan staat de regio Amsterdam-Amstelland met 410 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen 7 dagen. Op de tweede plek staat de regio Rotterdam-Rijnmond met 408 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen 7 dagen. Goeree-Overflakkee hoort ook bij deze veiligheidsregio en valt dus ook binnen deze cijfers.

Goeree-Overflakkee

Op de coronakaart van het RIVM is te zien dat er 118 mensen besmet zijn geraakt op Goeree-Overflakkee. Deze kaart loopt van 30 september tot 13 oktober. Dat betekent dus dat die 118 besmettingen van 2 weken zijn. Vorige week waren er volgens de kaart 36 besmettingen op Goeree-Overflakkee. Volgens onze eigen telling, aan de hand van het coronadashboard waren dat er echter 55.

Volgens de telling van deze week zijn er op Goeree-Overflakkee in een week tijd 87 mensen besmet geraakt met het coronavirus.

13 oktober

De cijfers van het RIVM gaan van 7 tot 13 oktober, dus niet tot en met 13 oktober. Maar er zijn voor vandaag wel nieuwe cijfers te noemen. In heel Nederland zijn vandaag 7393 nieuwe besmettingen geconstateerd. Voor Goeree-Overflakkee zijn dat er 8. CuraMare heeft nog geen nieuwe kaart met cijfers gedeeld. Op de laatste kaart, van maandag 12 oktober, is te zien dat er twaalf mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Daar liggen nu 14 coronapatiënten. De hele kaart is onderaan dit bericht te zien.

Afschaling zorg

In veel ziekenhuizen in Nederland wordt de zorg afgeschaald vanwege de druk van het coronavirus. Dit is ook het geval binnen het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Zij gaan de reguliere zorg voorzichtig afschalen. Dit om extra zorg aan coronapatiënten te bieden. Er wordt zorgvuldig gekeken welke zorg uitgesteld kan worden. Ze kijken ook of afspraken eventueel verplaatst kunnen worden naar Spijkenisse Medisch Centrum. De zorg op de Spoedeisende Hulp blijft altijd doorgaan.

Patiënten wiens zorg wordt verplaatst worden telefonisch op de hoogte gebracht. Hoor je niets over jouw afspraak? Dan gaat je geplande afspraak, behandeling of operatie gewoon door.

curamare coronakaart 12 oktober