Het dringende advies tot het dragen van mondkapjes

Foto: Afbeelding van Willfried Wende via Pixabay

Het klinkt al dagen; dringend advies tot het dragen van mondkapjes. Maar waar precies? En is het nu verplicht, of niet? Hier alle informatie op een rijtje.

De Tweede Kamer wilde sprak het dringende advies eerst alleen uit voor de drie grote steden. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben het grootste verspreidingsniveau van Nederland en dus was daar het advies tot een mondkapje in publieke binnenruimtes.

Maar dat is inmiddels uitgebreid tot heel Nederland. Dus niet alleen maar in de drie steden met brandhaarden, maar in het hele land. Dit advies was echter nog niet helemaal uitgewerkt.

Waar een mondkapje op?

Bij wet kan het dragen nog niet verplicht worden, vandaar dat het een dringend advies is. Dit geldt voor publieke binnenruimtes. Bijvoorbeeld:

  • Winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations.
  • Restaurants, cafés, theaters en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats.
  • Bij het uitvoeren van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als voor de klant.

Maar sommige winkels nemen het heft in eigen handen en stellen toch een verplichting in. Zo kom je de Bijenkorf niet in zonder mondkapje. Deze worden daarom gratis uitgedeeld bij binnenkomst aan mensen die geen masker hebben. Ook sommige musea hebben een verplichting tot het dragen van mondkapjes ingesteld. Een aantal van hen heeft speciale kapjes laten drukken in de stijl van het museum.

Het precieze advies en definities van publieke binnenruimtes worden uiterlijk vrijdag 2 oktober om 18.00 uur in meer detail bekendgemaakt.

Bron: Rijksoverheid

Onderwijs

Nu komen er de afgelopen dagen ook geluid vanuit het onderwijs over het dragen van mondkapjes. Vanuit verschillende scholen kwam de vraag om ook voor leerlingen een mondkapje verplicht te maken. En daar is de Tweede Kamer over gaan discussiëren.

En dus geldt in het voortgezet (speciaal) onderwijs nu ook een dringend advies om een mondkapje te dragen. Dit hoeft niet de hele dag, maar geldt op momenten dat de anderhalve meter niet te waarborgen is. Denk bijvoorbeeld als de lessen wisselen en de leerlingen naar een ander lokaal moeten. Of tijdens de pauzes in de aula. Dan hoeft het niet als ze eten, maar tijdens het rondlopen wel. Het gaat dus vooral om momenten dat leerlingen zich verplaatsen. In de klas mag het mondkapje dus af.

Dit dringende advies gaat in op maandag 5 oktober. Dit geldt ook bij beroepsgerichte vakken in het vmbo. Ook bij de praktijkvakken in het praktijkonderwijs waarbij geen afstand gehouden kan worden is een mondkapje wenselijk. Maar natuurlijk alleen als het de veiligheid van de lessen niet in het geding brengt.

Scholen in het voortgezet onderwijs beslissen zelf of een mondkapje verplicht is. Dit stellen ze vast in het leerlingenstatuut en arbeidsvoorwaarden. Daar moet de medezeggenschapsraad mee instemmen.

Bron: Rijksoverheid

Leerlingen met beperking

Bij leerlingen met een beperking en/of zorgbehoefte die sterk afhankelijk zijn van nabijheid en/of gelaatsuitdrukkingen is het dragen van een kapje niet realistisch. Het is aan de schoolleiding in het voortgezet speciaal onderwijs om in overleg met de medezeggenschapsraad te bepalen voor welke leerlingen het dragen van een mondkapje reëel is.

Aanvullend, niet vervangend

Het dragen van mondkapjes is nadrukkelijk een aanvulling op de basisregels en geen vervanging ervan. Het blijft dus belangrijk om afstand te houden. Was je handen, nies en hoest in je elleboog en blijf thuis bij klachten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen