Crowdfundactie over onderzoek naar hersenschade

Foto: PR Hersenstichting

Recent onderzoek van het Amsterdam UMC laat zien dat het coronavirus schadelijker is dan eerder werd gedacht. De hersenstichting is daarom een crowdfundactie gestart voor urgent onderzoek.

Het virus kan tijdens en na de infectie op verschillende manieren ernstige schade aanrichten aan de hersenen. Schade waar de patiënt direct en op langere termijn de negatieve gevolgen van ondervindt. De hersenstichting roept daarom iedereen op een bijdrage te leveren aan het onderzoek. Tot nu toe is er al bijna 265.000 euro opgehaald, maar er is nog ruim 60.000 euro nodig.

Longziekte

We weten allemaal dat het coronavirus op de longen slaat. Maar het heeft ook grote gevolgen voor de hersenen. Dat vertelt Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting. “Afgelopen week bleek uit onderzoek van het Amsterdam UMC dat het virus ervoor kan zorgen dat het immuunsysteem in de hersenen op hol slaat. En dat is niet het enige,” vertelt ze. “Sommige mensen krijgen zuurstoftekort in het bloed en daarmee ook in de hersenen. Verder kan het virus een hersenontsteking veroorzaken of de bloedstolling ontregelen. Een bloedstolsel kan een herseninfarct veroorzaken. Ook het lange verblijf op de ic is erg schadelijk voor de hersenen. Veel patiënten houden er blijvende cognitieve klachten aan over. Denk bijvoorbeeld aan minder concentratie en aandacht, problemen met herinneren en met plannen.”

Schade behandelen, beperken of zelfs voorkomen

Bij sommigen zijn de gevolgen na het virus blijvend. Waarom en hoe dit precies in de hersenen werkt, is helaas nog onbekend. Professor Caroline van Heugten is verbonden aan de Maastricht University: “Het onderzoek van het UMC werd uitgevoerd bij coronapatiënten die overleden waren. Het is daarom juist nu zo belangrijk om ook de mogelijke hersenschade te onderzoeken bij mensen die het virus hebben overleefd. Als we weten wie welke klachten krijgt en waarom, kunnen we de hersenschade beter behandelen. Misschien zelfs beperken of voorkomen. Daarom moet er nu onderzoek naar gedaan worden, zodat nieuwe patiënten de juiste behandeling kunnen krijgen.”

Streefbedrag

Het onderzoek zal gestart worden zodra het bedrag van 325.000 euro binnen is. “Hoe meer mensen doneren, hoe sneller de onderzoekers kunnen starten. Ieders hulp is dus hard nodig,” aldus Heimens Visser.

Wil je meer weten over de crowdfundactie? Of juist over de gevolgen van het coronavirus op de hersenen? Kijk dan op www.steunonderzoek.hersenstichting.nl.

Cookieinstellingen