De eenzaamheid is heftiger in tijden van corona

Foto: PR Week tegen Eenzaamheid

Een kopje koffie bij de buren, een spontane ontmoeting bij de supermarkt en gesprekjes bij activiteiten in het buurthuis. Zulke contacten zijn, zeker nu, erg belangrijk.

Nieuw onderzoek van de Tilburg University gaat in op het belang van contact met andere mensen. Zowel kennissen als mensen die wat verder van je af staan. En juist dit contact is wat veel mensen in tijden van corona missen.

Campagne

Op donderdag 1 oktober start de Week tegen Eenzaamheid, deze duurt tot en met 8 oktober. En meteen start ook de campagne ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’. Deze campagne roept op om contact te maken met, en aandacht te hebben voor elkaar. Voor mensen die dichtbij staan én wat verder weg.

Afstand

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan probeert iedereen zich aan de regels te houden. De anderhalve meter afstand is daarbij de belangrijkste regel. Maar die fysieke afstand zorgt al snel voor ook veel emotionele afstand. Want in veel huizen is het niet makkelijk om genoeg afstand te houden en dus komt er helemaal geen bezoek meer langs.

Dit heeft ervoor gezorgd dat Nederlanders zich eenzamer voelen dan voor de crisis. In coronatijd is de groep eenzame ouderen verdubbeld. Dat berekende het Sociaal Cultureel Planbureau eerder dit jaar.

Onderzoek

Uit nieuw onderzoek van de universiteit blijkt dat contact met mensen belangrijker is dan gedacht. Zelfs met mensen die verder van je af staan, zoals buren en kennissen. Het contact met hen vermindert het gevoel van eenzaamheid. En dit contact is door de crisis afgenomen.

“Mensen missen het praatje over het weer meer dan we dachten,” zegt Gerine Lodder. Zij is één van de onderzoekers en gedragswetenschapper aan de Tilburg University. “Het lijkt daarnaast dus van belang om juist ook contact te zoeken met mensen die wat verder weg staan. Verder was een interessante bevinding dat een afname van de kwaliteit van sociaal contact verband hield met een toename van eenzaamheid. Het lijkt dus de moeite om elke dosis te laten tellen.”

Samen de hond uitlaten

Door de coronamaatregelen zijn de sociale contacten veranderd. Iedereen gaat hier op zijn eigen manier mee om, zo laat het onderzoek ziek. Sommigen gaan videobellen, chatten meer of sturen meer kaartjes. Anderen bieden hulp aan anderen, gaan koken, tuinieren, sporten, bidden of mediteren. En hoe meer activiteiten mensen ondernemen, hoe minder eenzaam ze zich voelen.

“Tot slot blijkt, dat wat werkt voor de één, niet per se werkt voor de ander,” zegt Lodder. “Mijn advies is daarom; experimenteer en kijk wat voor jezelf werkt. Vraag bijvoorbeeld eens aan je oma of ze het leuk vindt als je bij haar een taart komt bakken. Of bel bij je buurman aan om samen de hond uit te laten.”

Meer voorbeelden

Op de campagnepagina staan meer voorbeelden van wat mensen voor elkaar kunnen doen. Maak met een klein gebaar een groot verschil voor iemand. Niemand zou zich eenzaam moeten voelen. Zeker niet in deze moeilijke tijden. Een klein gebaar kan zóveel doen.