Weer drie besmettingen op Goeree-Overflakkee

Foto: Image by Arek Socha from Pixabay

Het coronadashboard van de Rijksoverheid is vernieuwd. De cijfers van de afgelopen 24 uur zijn dus aangepast.

Door Sam Fish

Zo is er te zien dat er op Goeree-Overflakkee in de laatste 24 uur drie nieuwe besmettingen zijn gemeld. Gisteren waren dat er ook al drie. Voor heel Nederland zijn dat er 2718. Ook zijn er in het hele land 38 mensen overleden gemeld in de afgelopen 24 uur. Het lijkt hierbij echter te gaan om een administratieve inhaalslag. 21 van deze overledenen zijn namelijk in april al gestorven.

Of er binnen CuraMare iets aan de situatie is veranderd is niet bekend. Hun kaart op de website is nog niet aangepast, en in het weekend wordt deze ook in principe niet aangepast. Het is dus onbekend of er überhaupt een update komt vandaag.

Impact op ziekenhuizen

Als je kijkt naar het aantal nieuwe besmettingen elke dag op een inwonersaantal van 50.000 lijkt het mee te vallen. Maar verkijk je er niet op. De cijfers in de ziekenhuizen door het hele land stijgen ook in een rap tempo. En dat is niet de bedoeling. Op dit moment ligt het aantal ic-opnames boven de alarmwaarde. Dat betekent dat meer dan 100 mensen op de intensive care liggen.

“De situatie heeft nu al impact op de gewone zorg. Operaties worden uitgesteld en er is niet genoeg ic-personeel om patiënten over te nemen uit andere ziekenhuizen. Een chemokuur kan zelfs al niet altijd meer doorgaan,” vertelt Diederik Gommers. Hij is ic-specialist en voorzitter voor de vereniging van ic-verpleegkundigen. Hij zat dinsdagavond 22 september bij Jinek om het te hebben over de situatie.

“Dat de ziekenhuizen daar nu al last van hebben, komt doordat het nog te vroeg is. De verpleegkundigen zijn nog op vakantie. September wordt altijd gebruikt om op vakantie te gaan,” legt hij uit. “De verwachting was ook dat de tweede golf pas later in het jaar zou komen. Ze hebben deze vakantie dan ook echt nodig om bij te komen van de eerste golf. De psychische belasting is hoog en ze zijn mentaal nog niet aangesterkt om weer die tekorten op te vangen met meer werkuren. Het is geen kwestie van onwil, want zij weten ook; wat moet dat moet. Maar ze kunnen het nog niet aan.”

Maatregelen

Om ervoor te zorgen dat het virus niet nóg sneller verspreidt zijn er extra maatregelen aangekondigd. Deze komen samen in de noodverordening van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Het uitgangspunt blijft: geef elkaar de ruimte, houd 1,5 meter afstand en mijd drukte.

Zo is de groepsgrootte van evenementen en bijeenkomsten beperkt tot maximaal 50 personen. Dit is exclusief personeel. Kom je boven de 50 mensen, dan geldt er een meldingsplicht. De getroffen maatregelen voor het evenement zullen dan getoetst worden. Dit geldt echter niet voor scholen, demonstraties, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten.

Daarnaast geldt ook dat de horeca sluit om middernacht. Vanaf dat moment mogen mensen niet meer binnenkomen, de lichten gaan aan en de muziek gaat uit. Om 01.00 uur moet de tent leeg zijn.