CNV: corona-crisis heeft de werksfeer verslechterd

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

De corona-crisis heeft voor meer dan anderhalf miljoen werkenden de sfeer op het werk goed verpest. Dat meldt het CNV op basis van een onderzoek.

Dat onderzoek werd gedaan door Maurice de Hond, 2500 werkenden deed eraan mee. Bijna één op de vijf van hen zegt dat de sfeer op het werk door de crisis slechter is geworden.

Treitergedrag

Dat geldt vooral in de zorg. Een kwart van hen stelt dat de werksfeer nu slechter is dan voor corona. Eén op de drie zorgmedewerkers heeft te maken gehad met treiteren of ander vervelend gedrag. Ook 32 procent van het overheidspersoneel klaagt daarover.

Volgens een woordvoerster gaat het niet alleen om irritaties en persten op de fysieke werkvloer. De spanningen kunnen ook hoog oplopen doordat mensen thuis moeten werken. “Op de werkvloer kan meer worden uitgepraat. Als je digitaal vergadert, dan kan dat veel minder.”

Schokkende cijfers

Gemiddeld heeft een kwart van alle werkenden (26%) wel eens te maken met treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op het werk. “Dat zijn schokkende cijfers,” zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Een respons van 26 procent betekent dat 2,3 miljoen werkenden te maken hebben met pestgedrag.”

Van de mensen die worden gepest, durft 11 procent niets te zeggen uit angst de baan te verliezen. Volgens 15 procent treedt de werkgever/leidinggevende minder tegen pesten op dan voor de crisis. Dertien procent wordt overigens gepest door de leidinggevende zelf.

Tolereren

“We snappen dat veel organisaties het water aan de lippen staat door de crisis,” zegt Fortuin. “De werkdruk in veel organisaties is ook te hoog. Het is echter nooit reden om dit soort gedrag te tolereren.”

Cookieinstellingen