Mogelijk personeelstekort IC bij tweede corona-golf

Foto: CuraMare

Het is niet zeker of de capaciteit op de IC’s bij een nieuwe corona-golf kan worden opgeschaald. Er is mogelijk niet genoeg personeel.

Dat personeelstekort heeft een reden. Ziekenhuis willen hen namelijk niet tegemoetkomen, zo waarschuwt verpleegkundigenorganisatie V&VN in het AD.

Afspraken

“Alle afspraken over wat ic-verpleegkundigen nodig hebben om goed te kunnen werken, wordt niet (voldoende) nagekomen,” zegt Rowan Marijnissen van V&VN. Het gaat bijvoorbeeld om eisen op het gebied van roosters, scholing en kinderopvang. “Als er niet wordt geluisterd, frustreert dat. Het is een reëel risico dat die mensen niet meer uren maken of de zorg zelfs vaarwel zeggen.”

Onderzoek

Uit onderzoek van V&VN blijkt dat driekwart van de ic-verpleegkundigen niet bereid is meer uren te maken in een tweede corona-golf. “Veel collega’s zijn moe en missen de waardering. Dat demotiveert en daar maak ik me grote zorgen over,” zegt Marijnissen.

Bianca Buurman is chief nursing officer bij het ministerie van Volksgezondheid. Zij erkent in de krant dat er mogelijk een probleem opdoemt. “Middelen, bedden en apparatuur, dat is allemaal wel geregeld. Maar de grote vraag is; hebben we voldoende personeel?”

Cookieinstellingen