Ministerie sluit deal voor extra corona-testen

Archieffoto van een coronatest
Foto: PR GGD/Gemeente Goeree-Overflakkee

Het ministerie van Volksgezondheid heeft overeenkomsten gesloten voor extra testen. Al met ingang van deze week worden er dagelijks 500 testen uitgevoerd door een Duits lab.

Het Duitse U-Diagnostics/Labor Dr. Wisplinghoff schiet Nederland te hulp. Uiteindelijk moet het aantal extra testen oplopen tot minstens 2000 testen per dag en misschien zelfs uiteindelijk 5000.

Uitbreiding

Het departement sloot al eerder een deal met laboratoriumnetwerk Eurofins. Zij hebben wereldwijd zo’n 800 laboratoria. Het Nederlandse Eurofins stuurt nu al een aantal dagen testen door naar een lab in Duitsland. Dit moeten er, indien nodig, 44.000 per dag worden. Intussen wordt de Nederlandse vestiging snel uitgebreid zodat steeds meer testen in Nederland kunnen worden afgehandeld.

Enorme vraag

“De vraag naar testen en materialen is wereldwijd sinds de uitbraak van de pandemie enorm. Het is en blijft een grote uitdaging om voldoende testcapaciteit te waarborgen. Zeker nu de vraagt steeds groter wordt,” zegt het ministerie. “Op dit moment is de vraag naar testen groter dan wat de laboratoria met de beschikbare testmaterialen aankunnen. De wachttijden voor een test lopen daarom steeds verder op.”

Alleen testen met klachten

Het departement doet daarom nogmaals een oproep. “Laat je alleen testen als je klachten hebt die kunnen duiden op het corona-virus.”