“Geef leraren voorrang bij testen op corona”

Foto: Image by Steve Riot from Pixabay

Leraren die zich willen laten testen op het corona-virus, moeten voorrang krijgen. Dat vinden zowel de onderwijsbonden als de sectororganisaties VO-raad en PO-Raad.

De organisaties wijzen erop dat leraren nu vaak meerdere dagen thuiskomen te zitten. En dat alleen maar voor verkoudheidssymptomen. Dit komt door het wachten op hun testresultaten voordat ze weer naar school mogen. En dat moet veranderen, vinden ze.

Lang wachten

“Het is niet wenselijk dat medewerkers onnodig lang thuis moeten blijven,” stellen ze in hun gezamenlijke pleidooi aan het kabinet. “Hierdoor komt de uitvoering van het onderwijs in de knel.” Zeker nu iedereen zich mag laten testen kan de wachttijd bij de GGD oplopen.

Het onderwijsveld roept het kabinet op het probleem op te lossen. “In het primair onderwijs speelt het lerarentekort een belangrijke rol,” zegt Rinda den Besten. Ze is voorzitter van de PO-Raad, die de basisscholen vertegenwoordigt. “Vervangers zijn dan niet te vinden. Op deze manier moeten scholen dus onnodig lang leraren missen. Dat kan niet. Onderwijzend personeel moet zich daarom versneld kunnen testen.”