Mogelijk meer klanten voedselbank door corona-crisis

Foto: Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

We zitten middenin een corona-crisis. Mensen verliezen hun baan of krijgen minder uitbetaald. Dan heb je kans dat je moet aankloppen bij de voedselbank.

De voedselbanken verwachten het komende jaar dan ook een veel grotere toeloop dan ze gewend zijn. Het is nu al goed te zien dat veel meer mensen hulp nodig hebben. Op 30 juni telden ze al 8,5 procent meer klanten dan een jaar eerder. Van een zomerdip was dit jaar ook geen sprake.

Nederland

In het eerste half jaar van 2020 moesten 120.000 mensen door geldproblemen terugvallen op de voedselbank. Dat zijn er in heel Nederland 171. Dat zijn dus per locatie aardig wat mensen om te helpen. Vooral in de grote steden steeg het aantal klanten aanzienlijk, in Amsterdam zelfs met 26 procent.

Volgens de voedselbanken komt dat omdat vooral werknemers in de horeca, culturele sector, sport en transport de gevolgen van de crisis merken. In 44 kleinere gemeenten daalden het aantal klanten juist.

Hulp

Er wordt benadrukt dat ook mensen met een eigen vermogen in aanmerking kunnen komen voor de voedselbank. “Het hangt af van de hoeveelheid geld die je maandelijks overhoudt voor eten en drinken,” leggen ze uit. Dat is dus na aftrek van de vaste lasten.

Goeree-Overflakkee

Ook op Goeree-Overflakkee is de voedselbank actief en ook zij kunnen alle hulp goed gebruiken. Dit kan al in de vorm van het doneren van houdbare producten.  De organisatie heeft goede banden met de boeren op het eiland. Zo zijn verse producten dus eigenlijk altijd al geregeld. Check dus bij de organisatie wat ze op een bepaald moment goed kunnen gebruiken. Kijk op www.voedselbankgo.nl voor meer informatie.