OMT kan besluit over mondkapjesplicht heroverwegen

Foto: Afbeelding van Christo Anestev via Pixabay

Het Outbreak Management Team (OMT) kan het mondkapjesadvies heroverwegen. Dit doen ze alleen als het aantal corona-patiënten “aanzienlijk stijgt”.

Dat schreef minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Het OMT adviseerde vorige week om geen landelijke mondkapjesplicht in te voeren. Het zou niet wetenschappelijk bewezen zijn dat het een effectief middel is tegen het verspreiden van het virus. Veiligheidsregio’s mogen wel experimenteren met een plicht. Dat wordt nu gedaan in drukke delen van Rotterdam en Amsterdam.

Heroverweging

Er moet eerst iets gebeuren voordat het OMT zich opnieuw buigt over het besluit. Zo moet worden onderzocht welke niet-medische mondkapjes het meest effectief zijn. Daarom wil De Jonge samen met het RIVM en minister Tamara van Ark (medische zorg) kijken hoe dit onderzoek kan worden opgezet. Volgens de minister is duidelijkheid over de kwaliteit van verschillende mondmaskers gewenst.

Training in gebruik

Daarnaast moet er ook training en voorlichting komen bij “elk gebruik van mondneuskapjes”, schrijft De Jonge in dezelfde brief. Bij het OMT leven namelijk nog steeds zorgen over schijnveiligheid. Het OMT vreest dat mensen zich minder goed aan de anderhalve meter afstand houden als ze een mondkapjes dragen. Ook zijn ze bang voor besmetting wanneer mensen eten, drinken of het masker op en af doen.

Regionaal

Zoals gezegd is het al wel mogelijk om op regionaal niveau mondkapjes in te zetten. Volgens de minister is er “behoefte aan experimenten met nieuwe maatregelen, gericht op gedragsverandering”. Niet-medische mondkapjes zijn onderdeel van deze maatregelen.