CoronaMelder vanaf 1 september te downloaden

Foto: Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

De corona-app CoronaMelder moet per 1 september gelanceerd worden. Het zou dan gaan om een landelijke introductie ervan. Voor die tijd worden nog gewoon tests uitgevoerd.

De app is vanaf 1 september niet alleen landelijk beschikbaar. Hij wordt dan ook door de GGD’s ondersteund. De app is een aanvulling op het bron- en contactonderzoek. Uiteraard is het gebruiken van de app volledig vrijwillig en niet verplicht!

Melding

De GGD zal aan een besmet persoon vragen of ze de app gebruiken. Daarna zal de app met hulp van de GGD-medewerker zó worden geactiveerd dat andere app-gebruikers een melding hebben gehad. De Corona-Melder waarschuwt mensen die in de afgelopen 14 dagen ongeveer 15 minuten bij je in de buurt zijn geweest. Denk bijvoorbeeld aan medereizigers in het openbaar vervoer, collega’s of andere klanten in de supermarkt.

Anoniem

Met de app kunnen dus onbekenden gewaarschuwd worden als ze te lang bij je in de buurt zijn geweest. Dat waarschuwen gebeurt anoniem. De ontvanger van de melding krijgt een advies over de vraag wat het beste is om te doen. De bedoeling is dat door deze waarschuwing het risico op besmetting omlaag gaat.

Aanvulling

De app zorgt er niet voor dat de andere maatregelen komen te vervallen. Het gaat puur om een aanvulling op de eerder ingestelde maatregelen. Dat betekent dus gewoon je handen blijven wassen, afstand houden en thuisblijven bij gezondheidsklachten. Ook het mondkapje in het openbaar vervoer blijft verplicht.

Test

De app wordt op dit moment nog getest, dat gebeurt in Twente. Daar wordt gekeken of de app gebruiksvriendelijk is en voldoet aan de privacy-eisen. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens komt nog met een oordeel over de app. Er volgt ook nog een landelijke campagne over de app en het downloaden ervan.