CNV waarschuwt voor vele ontslagen cateringbranche

Foto: Afbeelding van stempow via Pixabay

Christelijke vakbond CNV waarschuwt voor een enorme vloedgolf aan ontslagen inde cateringbranche. Volgens hen verdwijnen er de komende tijd duizenden banen.

CNV wil daarom hulp in de vorm van scholingsfondsen en loopbaanbegeleiding. De bond houdt er rekening mee dat er de komende tijd minstens 3500 banen verdwijnen. “De meeste bedrijfsrestaurants zijn dicht of bieden minimale service. Daar verdwijnen veel banen,” zegt onderhandelaar Jacqueline Twerda van CNV. “Die banen gaan voorlopig ook niet terugkomen. Ook de catering voor evenementen en feesten is door de corona-crisis vrijwel volledig stilgevallen.”

Ontslagen

Zo verdwijnen er bij cateraar Sodexo Nederland 800 van de 3000 arbeidsplaatsen. Cateraar Maison van den Boer maakte eerder bekend 140 vaste krachten te moeten ontslaan. Tijdelijke contracten werden ook niet verlengd. CNV is betrokken bij de onderhandelingen over de reorganisaties in de branche.

Niet in staat

“De cateringbranche is zelf onvoldoende in staat om voor een goed vangnet te zorgen. Er is hulp nodig van buiten, dat is wel duidelijk,” stelt Twerda. “Van bijvoorbeeld scholingsfondsen in andere sectoren, waar wel mensen nodig zijn. En van de overheid, om financieel bij te springen.”