Waarschuwingsapp gaat ‘CoronaMelder’ heten

Foto: Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

Het is geen nieuws dat het kabinet bezig is met het ontwikkelen van een corona-app. Maar nu is de naam bekend; De CoronaMelder.

Minister Hugo de Jonge maakte die naam bekend. Of Nederland de app ook echt gaat gebruiken wordt volgende week beslist.

CoronaMelder

De app moet mensen een seintje geven als ze dichtbij iemand zijn geweest die het corona-virus heeft. De naam ervan ging al een tijdje rond, maar was nooit bevestigd. Het Rijk had zelfs al een website vastgelegd onder deze naam.

De app wordt op dit moment getest door enkele honderden mensen in Twente. Uit die proef moet blijken of de telefoonsoftware gemakkelijke te installeren is. Ook mag de bewoording geen misverstanden oproepen onder de gebruikers. Onderzoekers kijken ook hoe proefpersonen reageren als ze te horen krijgen dat ze besmet zijn. Of wanneer ze gevaarlijk dicht in de buurt zijn geweest van iemand die het virus heeft.

GGD

De app moet de GGD helpen met het contactonderzoek bij een corona-besmetting. Mensen met een besmetting kunnen hun omgeving dan via de app laten weten dat ze zich ook moeten laten testen. Op die manier kunnen ze zich sneller afzonderen. Op die manier is ook de verspreidingsgraad van het virus te verkleinen.