Is onze manier van leven het beste medicijn?

Foto: Afbeelding van silviarita via Pixabay

Er is veel te doen rondom de besmettingsgraad en een mogelijk tweede golf van het corona-virus. Maar wetenschappers vinden dat het kabinet niet alleen moet kijken naar het aantal ziekenhuisbedden.

Volgens wetenschappers moet het kabinet ook kijken naar een gezonde levensstijl. Wat voor impact gezond leven heeft op het verloop van het virus is nog niet bekend. Maar er zijn al wel aanwijzingen. Dus waarom wachten op een nieuwe golf als we nu keuzes kunnen maken die eventuele complicaties bij een virusinfectie kunnen voorkomen?

Vitamines

Vitamine C, zink, vitamine K, selenium of mineralen. De afgelopen maanden zijn er veel berichten naar buiten gekomen over de (on)zin van het toedienen van vitamines en supplementen bij ic-patiënten. Prof. Peter van der Voort is hoofd van de intensive care afdeling in Nijmegen. Hij geeft aan dat het nauwelijks zinvol is.

Aan de andere kant staat de Deense vitamine C deskundige, prof. Jens Lykkesfeldt. Hij zegt dat er wereldwijd diverse studies lopen naar het intraveneus toedienen van vitamine c bij corona-patiënten op de ic. Het biedt volgens hem ‘interessante perspectieven’.

Leefstijl

Artsen hebben een link gelegd tussen een ernstig beloop van een corona-besmetting en leefstijlziektes. Denk bij dat laatste aan bijvoorbeeld, overgewicht, diabetes en hart- en vaatziektes. Bijna driekwart van de corona-doden had één of meer onderliggende aandoeningen. Zo blijkt uit de cijfers van het RIVM.

We zijn geneigd om voorzichtig te zijn met vingers wijzen. Dat is ook niet de manier om het allemaal aan te pakken. Wel hebben we veel meer verantwoordelijkheid. Zeker als het gaat om een gezonde levensstijl en de keuzes die we maken. De vraag is dus, in welke mate zien we onze manier van leven als medicijn?

We hebben maar één lichaam

Het belangrijkste is om jezelf weerbaarder te maken. Daar gaat het allemaal om. Niet alleen vanwege het corona-virus, maar het voorkomt ook veel andere ongemakken en ziektes. Daarbij komt ook dat we maar één lichaam hebben. Daar moeten we heel zorgzaam mee omgaan. Gezonde voeding, voldoende slaap en beweging. We weten het allemaal, maar toch blijkt het lastig om vol te houden. Zeker tijdens de lockdown.

Krijg en houd je gezonde leefstijl

Gelukkig voor ons, en vooral ons lichaam, zijn de maatregelen al goed versoepeld. We mochten natuurlijk de hele lockdown buiten sporten, maar dat vindt niet iedereen even prettig. Met de laatste versoepelingen is het ook weer mogelijk om naar de sportschool of sportclub te gaan.

Er is geen beter moment dan vandaag om te beginnen met andere keuzes te maken. Dit hoeft niet in één keer, doe het gerust stap voor stap. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? De GLI-programma’s worden door het RIVM erkend. Deze worden dan ook al sinds 1 januari 2019 door de basisverzekering vergoed. Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is zorg gericht op het krijgen en behouden van een gezonde leefstijl.