1000 euro corona-bonus voor zorgpersoneel

Foto: Stan Pittens

De Tweede Kamer en het kabinet laten hun waardering en dankbaarheid zien voor de zorg. Het zorgpersoneel krijgt namelijk 1000 euro bonus, netto.

Door Stan Pittens

De bonus is voor de zorgmedewerkers die in hun werk (in)direct de gevolgen van de uitbraak hebben ondervonden. Het is een bedankje voor het harde werk dat deze mensen hebben geleverd tijdens de corona-crisis.

Voor wie?

Het geld is bedoeld voor de mensen in de zorg. We zetten alle rechthebbenden even op een rijtje.

  • Verpleegkundigen
  • Verzorgenden
  • Helpenden
  • Schoonmakers
  • Ondersteunend personeel in alle sectoren van de zorg

Het gaat dus om mensen in verpleeghuiszorg, ziekenhuiszorg, ambulancezorg, gehandicaptenzorg, revalidatiezorg, wijkverpleging, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en andere sectoren.

Waardering

“Tijdens de corona-crisis hebben zorgprofessionals zich dag en nacht onvermoeibaar ingezet om anderen te helpen. En dat onder ongekende omstandigheden,” zegt corona-minister Hugo de Jonge. “Nederland kon op hen rekenen.”

Zijn collega-minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) is het met hem eens. “Met deze bonus laten we vanuit de Tweede Kamer en het kabinet onze waardering zien,” zegt hij. En ook staatssecretaris Paul Blokhuis sluit zich daarbij aan. “Voor de volharding, flexibiliteit en professionaliteit van onze zorgmedewerkers mogen we heel dankbaar zijn.”

Uitkering

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat overleggen met zorginstellingen. Samen gaan ze ervoor zorgen dat het geldt terecht komt bij de mensen voor wie het bedoeld is. Tijdens de zomer wordt dan ook verder uitgewerkt hoe de subsidie zo goed en eenvoudig mogelijk kan worden uitgekeerd.

Het uitgangspunt is dat de administratieve last voor zorginstellingen zo laag mogelijk blijft. De bonus kan worden aangevraagd bij een loket. Het is het streven om dat loket uiterlijk 1 oktober te openen.

Bron: Rijksoverheid