Winkeliers: Respecteer alsjeblieft de corona-regels

Foto: Image by Michael Gaida from Pixabay

Steeds meer mensen hebben er moeite mee om zich aan de corona-maatregelen te houden. Ook winkeliers zien dat gebeuren.

Door Hub Hamers

De maatregelen zijn in werking gezet om de verspreiding van het corona-virus zo goed mogelijk tegen te gaan. Dat gebeurde al in maart. En nu de cijfers rondom het virus blijven dalen, hebben steeds meer mensen moeite met het in acht nemen van de regels.

De winkeliers roepen de consumenten daarom op om de regels en elkaar te respecteren. Funshoppen is nog niet de bedoeling, benadrukt de brancheorganisatie Detailhandel Nederland.

Discussie

In winkels vinden steeds meer discussies plaats tussen klanten en medewerkers. Dat constateert de organisatie. De anderhalve meter afstand wordt genegeerd en mensen komen met het hele gezin boodschappen doen. “Gelukkig is het aantal fysieke agressie-incidenten laag,” zegt Bert van Steeg. Hij is adjunct-directeur van Detailhandel Nederland.

Bij sommige winkels is er soms maar één kassa open en mogen er maar een paar mensen de winkel in. “Dat betekent soms dat je even moet wachten. We vragen ook om geduld, iedereen is van harte welkom. We moeten dit echt samen doen.”

Enquête

De organisatie hield een enquête onder winkeliers. Daaruit komt naar voren dat fikse woordenwisselingen vaak over de afstand en looproutes gaan. Ook met meerdere mensen de winkel ingaan of weglopen omdat het te lang duurt om af te rekenen scoren hoog.

Winkeliers zijn over het algemeen wel tevreden over de samenwerking met handhaving en de gemeente. Bij winkeliers die bezoek kregen van handhavers werd vooral gecontroleerd op het aantal klanten. Daarbij werd ook het houden van afstand meegenomen.