Scholieren worden neerslachtig van veel thuiszitten

Foto: Afbeelding van Jan Vašek via Pixabay

Het is goed dat middelbare scholieren na de zomervakantie weer volledig naar school kunnen. Dat stelt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde in NRC.

Illy zit ook in het Outbreak Management Team (OMT). Ze zegt dat de tieners somber worden van het alleen maar thuis zitten en op hun scherm kijken.

Grote zorgen

“We maken ons grote zorgen over het welzijn van veel tieners,” zegt Illy. “Ze hebben fysiek contact met leeftijdsgenoten en school echt nodig.” Niet alleen jongeren die opgroeien in een gezin met problemen hebben het moeilijk. Ook voor jongeren in een prettig gezin is de huidige onderwijssituatie niet goed.

“Ze worden neerslachtig als ze alleen maar thuis zitten en op hun scherm kijken. De schermtijd is ongekend; de lessen worden nu ook op de computer gegeven. We horen van kinderpsychiaters dat ze nu al meer neerslachtige tieners zien.”

Terug naar school

De middelbare scholen zijn sinds 1 juni gedeeltelijk weer open. Het OMT wil dat de middelbare scholen na de zomer weer helemaal open gaan. Dat is dan ook het advies dat zij het kabinet hebben gegeven. Woensdagavond 24 juni wordt bekend of het kabinet dit advies ook daadwerkelijk overneemt.

“Het is verstandig geweest om de scholen tijdelijk te sluiten op het hoogtepunt van de epidemie. Maar het is nu ook verstandig om ze weer te openen,” aldus Illy. Ze hoopt dat ook studenten binnenkort weer op locatie onderwijs kunnen gaan volgen.