“Versoepelingen per 1 juli kunnen doorgaan”

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Het ziet ernaar uit dat de aangekondigde versoepelingen per 1 juli door kunnen gaan. En dat is vooral voor de horeca en theaters goed nieuws!

Door Silvan Wattenberg

Het zou gaan om onder meer een versoepeling in de horeca, theaters en bijeenkomsten als begrafenissen, kerkdiensten en bruiloften. Daar mogen nu maximaal 30 mensen naartoe, dat worden er per 1 juli 100.

Uiteraard blijft het belangrijk dat mensen anderhalve meter afstand moeten houden. Ook is het nog steeds zo dat je met gezondheidsklachten thuis blijft.

Onderwijs

Een tweede versoepeling is niet helemaal per 1 juli, maar toch. Na de zomervakantie mogen de middelbare scholen weer volledig open. De leerlingen zouden dan geen afstand meer hoeven te bewaren tot elkaar. Die afstand geldt echter wel voor de docenten onder elkaar en met leerlingen.

Middelbare scholieren gaan sinds begin juni alweer deels naar school. Ze gaan in groepen op bepaalde dagen en moeten afstand houden. Na de vakantie kunnen ze dus weer volledig naar school. Maar alleen als het corona-virus nog goed onder controle is. Ook moeten de scholen hygiënemaatregelen hebben getroffen.

Positief

Het Outbreak Management Team (OMT) is positief over de versoepelingen. Die waren al eerder aangekondigd door het kabinet, maar het lijkt erop dat ze nu echt doorgaan. Er wordt woensdag tijdens het crisisberaad een officieel besluit genomen. Premier Rutte en corona-minister De Jonge lieten al doorschemeren dat het er goed uitziet voor de versoepelingen.

Het OMT bestaat uit een team van deskundigen. Zij vergaderden maandag over een pakket aan versoepelingen. Het gaat verder nog om de heropening van sportscholen, kantines, casino’s en sauna’s. Ze moeten aan allerlei voorwaarden voldoen om weer open te mogen. Daaronder vallen bijvoorbeeld goede ventilatie en maatregelen om afstand te kunnen houden.

Het kabinet volgt niet alle adviezen van het OMT, maar wel de grote lijnen. De afgelopen weken zijn al stapsgewijs flinke versoepelingen doorgevoerd. Het aantal nieuwe besmetting daalt al een tijdje gestaag.

De situatie op Goeree-Overflakkee

Het RIVM meldt 49.722 positief geteste mensen in heel Nederland. Er zijn 11.853 mensen opgenomen in het ziekenhuis en helaas zijn er landelijk 6075 mensen overleden aan het virus. Voor Goeree-Overflakkee meldt het RIVM 263 positief geteste mensen. Binnen zorgorganisatie CuraMare zijn dat er 17. Binnen diezelfde organisatie gelden de volgende cijfers:

  • 3 mensen vechten nog tegen het virus
  • Inmiddels zijn 140 mensen genezen verklaard
  • Helaas zijn 51 mensen overleden aan het virus