Rutte: We kunnen op reis, maar denk wel goed na

Foto: Afbeelding van Steve Bidmead via Pixabay

Premier Rutte gaf vanavond weer een persconferentie en voor veel mensen betekent dit goed nieuws!

Door Joke Buurma

Zo vertelde hij allereerst dat vanaf maandag 8 juni de basisscholen weer volledig open kunnen. Het eerder genomen besluit kan doorgaan na onderzoek van het RIVM. Daaruit blijkt dat er geen enkele belemmering is om het onderwijs weer volledig te hervatten.

Vakanties

Maar er is meer goed nieuws. Volgens Rutte kunnen we deze zomer ‘gewoon’ op vakantie. De zomerperiode is in aantocht en dus willen mensen op vakantie. Dat kan in principe vanaf 15 juni, maar mét onzekerheden. Het algemeen advies is dan ook; “Denk goed na over wat je doet. Ga je toch? Ga dan wijs op reis,” aldus premier Rutte. Dit geldt dan vooral voor de mensen die gebonden zijn aan schoolvakanties. Voor de mensen die daar niet aan vastzitten is de oproep om op een ander moment op vakantie te gaan.

Vakantie houden in Nederland kan en mag. Echter blijft het openbaar vervoer voor noodzakelijke reizen. Daarnaast dient men ook de basisregels in acht te nemen. Vermijd drukte, houd afstand en blijf thuis bij klachten. Heb je klachten? Laat je dan ook testen. Deze test is aan te vragen via het landelijke nummer 0800-1202.

Reizen binnen Europa

Vanaf 15 juni gaan voor 12 landen binnen Europa de reisadviezen van oranje naar geel. In deze landen zijn de gezondheidsrisico’s vergelijkbaar met Nederland. Hangt er natuurlijk wel vanaf of Nederlanders ook daadwerkelijk welkom zijn. Onder andere Frankrijk en Spanje moeten daarover nog formeel besluiten.

In Zweden en het Verenigd Koninkrijk worden de gezondheidsrisico’s groter ingeschat. In Denemarken zijn Nederlanders gewoon nog niet welkom. Daar blijft dus een oranje reisadvies. Het streven is om vanaf 15 juni reizen naar Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en Sint Maarten weer mogelijk te maken.

Twijfel je over een vakantieland? Check dan de website www.nederlandwereldwijd.nl voor het meest actuele reisadvies.

Reizen buiten Europa

Deze kwestie is duidelijker. Reizen buiten Europa wordt afgeraden, simpelweg om de risico’s op een nieuwe uitbraak te beperken. De reisadviezen voor landen buiten Europa en het Caribische deel van het Koninkrijk blijven oranje. Reis dus alleen naar die landen als het echt niet anders kan. Bij terugkomst is het dringende advies om meteen twee weken in quarantaine te gaan.

Toeristen in Nederland

Wij Nederlanders gaan vaak op vakantie naar het buitenland, maar er komen ook genoeg toeristen deze kant op. Voor hen geldt eigenlijk hetzelfde. Toeristen uit landen met vergelijkbare of lagere gezondheidsrisico’s zijn welkom. Zij moeten zich houden aan alle Nederlandse maatregelen.

Nederland heeft in Europees verband de grenzen gesloten voor mensen van buiten Europa die geen essentiële reis maken. Dit inreisverbod geldt tot en met 15 juni. Voor die datum wordt er nog in Europees verband geëvalueerd.

Code geel

Voor sommige reizen geldt vanaf 15 juni dus code geel. Dat betekent echter niet dat iedereen zonder problemen door Europa kan reizen. Kijk daarom voor alle details op www.rijksoverheid.nl. De laatste reisadviezen vindt je op www.nederlandwereldwijd.nl.