Bezoekers weer welkom bij verzorgingstehuizen

Foto: Afbeelding van Sabine van Erp via Pixabay

Goed nieuws vanuit zorgorganisatie CuraMare. Vanaf 2 juni mogen bezoekers weer langs bij familieleden in woonzorglocaties op het eiland.

Persbericht CuraMare

De landelijk aangekondigde versoepeling van de bezoekregeling geldt nu dus ook voor CuraMare. In eerste instantie gaat het om één vaste bezoeker. Deze is één keer per week welkom op afspraak.

Geen bezoek

Sinds 17 maart zijn de woonzorglocaties binnen CuraMare gesloten voor bezoek. Dit was twee dagen eerder dan het landelijke bezoekverbod, vooral omdat het virus toen hier al op gang begon te komen.

“Van de één op de andere dag was bezoek niet meer welkom,” zegt Ellen Hoogervorst. Ze is lid van de raad van bestuur van CuraMare. “Dit was natuurlijk om te voorkomen dat bezoekers de kwetsbare bewoners ongemerkt zouden besmetten. Het sluiten van de locaties voor bezoek was een grote verandering voor bewoners. Maar ook voor familie, naasten en medewerkers. Het feit dat de locaties nu weer bezoek gaan ontvangen is een eerste stap naar een nieuw normaal. De medewerkers en het bestuur zijn heel blij dat de deuren weer voorzichtig open kunnen.”

Bezoek op afspraak

De zorg van CuraMare is maatwerk en dat geldt ook voor de bezoekregeling. Omdat iedere locatie anders is, kan het zijn dat de regels overal anders zijn. De eerste contactpersonen van de bewoners worden volgende week gebeld voor een afspraak. Wie er op bezoek mag komen wordt afgestemd met de bewoner zelf.

Als de bewoner niet in staat is deze beslissing te nemen, gebeurt dit in overleg met de eerste contactpersoon.

Gezondheidscheck

Belangrijk is wel dat bezoekers klachtenvrij zijn. Daarom wordt er tijdens het maken van de afspraak een vragenlijst afgenomen. Dit gebeurt nogmaals bij aankomst op de locatie voor het bezoek. Bij klachten als snotteren, niezen, hoesten of koorts kan het bezoek niet doorgaan. “Met elkaar zorgen wij ervoor dat een bezoek zo veilig mogelijk verloopt. Zowel voor bewoners, als de naasten en de medewerkers.”

Afstand houden

Tijdens het bezoek is het belangrijk anderhalve meter afstand te houden. CuraMare begrijpt dat familie elkaar niet alleen wil zien, maar ook aanraken. Voor ieders veiligheid is het toch verplicht om afstand te houden.

Andere contactmogelijkheden

De nieuwe bezoekregeling is natuurlijk top. Maar CuraMare blijft zoeken naar andere manieren om het contact met bewoners mogelijk te maken. Dat kan dankzij de alternatieve bezoekmogelijkheden die de afgelopen periode zijn opgezet. “Zo kan men elkaar nog steeds ontmoeten op onze praetplaatsjes en wordt (beeld)bellen gefaciliteerd.”