Rijbewijzen tijdelijk langer geldig door corona-virus

Foto: Afbeelding van Andreas Breitling via Pixabay

Door de corona-crisis kan het lastiger zijn om je rijbewijs te verlengen. Er zijn minder mogelijkheden bij het gemeentehuis, maar ook ligt de keuring door artsen en specialisten stil.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft daarom besloten om wat soepeler om te gaan met de geldigheid van rijbewijzen.

Versoepeling

De versoepeling houdt natuurlijk niet in dat je voorlopig geen actie hoeft te ondernemen. Er wordt alleen een oogje toegeknepen. Is je rijbewijs al verlopen? Of verloopt deze in de periode van 16 maart tot 1 juni? Dan mag je tot 1 juni blijven rijden met dit rijbewijs. Je krijgt geen boete als je wordt aangehouden. Ook blijf je gewoon verzekerd. De verlening van je rijbewijs kun je dus nog even uitstellen. Maar wel onder de volgende voorwaarden.

  • Het rijbewijs dat u nu bezit is geldig voor 5 tot 10 jaar
  • Het rijbewijs is verlopen ná 16 maart 2020
  • Deze regeling geldt alleen binnen Nederland voor mensen met een Nederlands rijbewijs of een EU-bewijs.
  • Het rijbewijs geldt na de verloopdatum, die op het rijbewijs staat, niet meer als legitimatiebewijs (behalve in de zorg)
  • De regeling geldt niet voor rijbewijzen die geldig zijn voor 1 of 3 jaar.

De minister neemt, afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het corona-virus, nog een beslissing hoe om te gaan met de geldigheid van rijbewijzen na 1 juni.

Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid.