Liefdadigheid uit de buurt zorgt voor lichtpuntjes

Foto: CuraMare

Dankzij de liefdadigheid uit de buurt voelen de eilandbewoners zich minder alleen. Het zijn lichtpuntjes waar de bewoners naar uitkijken.

Persbericht van CuraMare

Niet alleen CuraMare en de samenwerkende organisaties proberen elke dag iets voor de bewoners te betekenen. Ook de buurt zet zich volop in. Al deze prachtige initiatieven maken de situatie iets dragelijker.

Post

Bewoners ontvangen post. Bijvoorbeeld brieven en knutselwerken. Maar ook een ander soort post, namelijk de prachtige boodschappen en tekeningen van stoepkrijt. Er worden chocolaatjes, gebak, tulpen en puzzels geschonken. En buiten treedt er regelmatig iemand op of wordt er muziek gespeeld. Bewoners krijgen soms zelfs een heerlijke maaltijd voorgeschoteld van lokale leveranciers.

Ook het zorgpersoneel wordt niet vergeten. Hen wordt een warm hart toegedragen met allerlei lekkernijen. Maar ook met t-shirts en spandoeken.

Socialer en saamhoriger

Het corona-virus bevestigt de saamhorigheid op het eiland. De één bakt cakes, dus maakt de ander tekeningen. De inwoners van het eiland zijn een gemeenschap met een sterke onderliggende verbondenheid. Het virus heeft dit alleen maar versterkt.

“We werken heel veel samen met de buurt,” zegt Elkse Vermeij. Ze is teamleider Welzijn & Dagbesteding bij CuraMare. “We weten elkaar beter te vinden dan ooit. Ook komen we erachter dat er veel meer mogelijk is dan we dachten.”

Hoog bezoek

Zo werd het mogelijk gemaakt dat familieleden via hoogwerkers met de bewoners kunnen kletsen. Bij ‘Hoog bezoek’ organiseert CuraMare met behulp van bedrijven en andere betrokkenen en bezoekmoment. Dat kan voor de begane grond gewoon via het raam. Maar voor de eerste of tweede etage wordt er een hoogwerker neergezet. Familieleden organiseren soms ook soortgelijke momenten door een kopje koffie op afstand te drinken De bewoner staat op het balkon en de familie op straat. Zo kunnen ze elkaar toch nog even zien.

Dagelijkse lichtpuntjes

Ondanks de beperking van het bezoek en activiteiten, zijn dit de initiatieven die voor afleiding zorgen. Ook de bewoners zelf dragen hun steentje bij. Velen hebben beren bij het raam gezet voor kinderen. Of ze doen mee aan een kunstactie.

Elske Vermeij is ervan overtuigd dat deze acties door blijven gaan zolang de maatregelen gelden. “Het doet goed om te zien dat zoveel mensen betrokken zijn,” zegt ze. “Dit past bij de bevolking. Zij zien de noodzaak ervan in en zien dat dit de manier is om eenzaamheid te voorkomen. We delen lief en leed met elkaar.”