RIVM meldt 247 positieve corona-uitslagen op GO

Foto: Image by Miroslava Chrienova from Pixabay

Het RIVM meldt dat er op Goeree-Overflakkee op dit moment 247 mensen positief getest zijn op het corona-virus. Dat houdt in dat er in de afgelopen 24 uur één corona-patiënt bij is gekomen.

Door Sam Fish

Ook CuraMare heeft een nieuwe kaart gedeeld met daarop de corona-details van binnen de zorgorganisatie. Er zijn aardig wat verschuivingen te zien. Zo is er te zien dat er in de thuiszorg iemand is genezen van het virus. En ook bij woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk is dat het geval. In het ziekenhuis is echter te zien dat er één iemand genezen is verklaard en één iemand is overleden in de afgelopen 24 uur. Echter is er bij het aantal besmette personen in het ziekenhuis niets veranderd. Dat houdt dus in dat er daar twee bij zijn gekomen. Zie daarover meer in de uitleg hieronder.

Duiding CuraMare corona-kaart

De afgelopen dagen was er wat verwarring rond de cijfers op de kaart van CuraMare. Via de kaart maken zij elke dag bekend wat de details zijn rond het virus binnen de zorgorganisatie. Echter leek het niet altijd te kloppen. Ze hebben nu uitleg gegeven.

“Het is niet altijd een kloppende rekensom door een mogelijke vertraging in de cijfers,” vertelt een woordvoerder. Ze doelen hiermee op het feit dat het getal bovenaan de kaart niet altijd klopt met de getallen in de tabel. “Wij hebben twee informatiebronnen en daar zit wel eens vertraging in. Zij kunnen de telling en verslaglegging gewoonweg niet altijd op hetzelfde moment doen. Daardoor lijkt er soms een fout te zitten in de telling, maar dit wordt een dag later gewoon weer recht getrokken. Daardoor kan ook af en toe het totaal bovenaan verschillen.”

Maar er is meer dan dat. Soms staat er bovenaan de kaart dat er één besmetting bij is gekomen binnen de organisatie. Maar die is dan misschien niet terug te vinden in de cijfers per locatie. “Het kan voorkomen dat er twee mensen genezen zijn en dat er één besmetting bij is gekomen. Dan krijg je dus 2 genezen (-2 besmettingen) + 1 besmetting = -1 besmetting,” luidt de uitleg. De cijfers kloppen dus wel, alleen moet er even logisch nagedacht worden bij het terug vinden in de kaart.

Cijfers

Houd er wel rekening mee dat deze cijfers niet compleet zijn. Zo weten we dat het RIVM voor Goeree-Overflakkee al 244 positieve testuitslagen heeft gemeld. Maar lang niet iedereen wordt getest. De kans is dus groot dat er veel meer corona-patiënten rondlopen. Je kunt ook het virus bij je dragen, zelf niet ziek zijn, maar wel anderen besmetten.

Het is daarom erg belangrijk om je altijd en overal aan de maatregelen te houden. Blijf zoveel mogelijk thuis. Moet je echt even naar buiten? Houd dan minstens anderhalve meter afstand van anderen. Heb je ziekteverschijnselen? Dan blijf je sowieso thuis. Komt er koorts bij? Dan blijft het hele gezin thuis.

Het virus verspreidt zich niet, dat doen wij.

CuraMare corona-kaart 5 mei