Kabinet wil Nederland wat meer perspectief bieden

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Premier Rutte komt woensdag met zijn vakministers bijeen. Ze gaan dan overleggen over de corona-maatregelen.

Door Bart van Kerkhof

Mogelijk worden er knopen doorgehakt over een eventuele versoepeling van de maatregelen. Of dat goed nieuws is voor de terrassen, strandtenten, kappers en schoonheidssalons is nog even afwachten.

Perspectief

Het kabinet wil de bevolking wat meer perspectief gaan bieden in de strijd tegen het virus. Uitgangspunt daarbij blijft dan mensen zoveel mogelijk vanuit huis blijven werken. Wel zal er meer aandacht komen voor welke maatregelen er eventueel wél versoepeld kunnen worden.

De afgelopen tijd is de kritiek op de maatregelen sterk toegenomen. Op straat en in winkelcentra wordt het sinds een paar dagen dan ook steeds drukker. Mensen houden zich over het algemeen wel aan de anderhalve meter regel, maar het wordt steeds lastiger.

Anderhalve meter samenleving

Daarmee lijkt het alsof de meeste Nederlanders de anderhalve meter samenleving heeft geaccepteerd. Rutte noemt dit het ‘nieuwe normaal’. Ethicus Erwin Kompanje is echter niet zo blij met deze term. Dat zei hij afgelopen zondag in het programma Op1. Kompanje vindt de term niet erg hoopgevend. En wat hem betreft is de situatie maar tijdelijk. We zouden dus op den duur weer terug moeten kunnen naar een samenleving zoals we die gewend zijn. Volgens hem is het ‘tijdelijke abnormaal’ een betere omschrijving.

Persconferentie

Er is voor woensdagavond 6 mei weer een persconferentie aangekondigd. Volgens bronnen gaat het kabinet dan eventuele versoepelingen uiteen zetten. Vooral de horeca, sportscholen en contactberoepen zijn benieuwd. Wellicht krijgen zij van het kabinet wat meer ‘perspectief’ op een aangepaste terugkeer.

“Het is niet te zeggen of dat gaat lukken. Er komt misschien wat meer ruimte, maar die moet er dan wel zijn,” aldus Rutte. Eerder zei de premier al dat een eventuele versoepeling stap voor stap zal gaan.