Is watersport dé perfecte corona-sport?

Foto: Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam

Afgelopen weekend werd er volop gebruik gemaakt van de vrijheid van het buitensporten. Het was goed druk in het water van de Brouwersdam.

“Het wordt drukker op de Brouwersdam,” ziet Rick Jendrusch van Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam. Ze zijn blij dat ze naar buiten kunnen, maar ook voorzichtig. “Mensen gaan weer naar buiten, maar laten we ervoor zorgen dat dit blijvend kan. Dat de Brouwersdam niet afgesloten wordt.”

Zijn oproep is dan ook heel duidelijk voor alle sporters en bezoekers. “Gebruik je gezond verstand en houd die afstand van elkaar. Ook op de parkeerplek,” zegt hij. “Wij hebben daarin al de eerste stappen gezet. Het zou jammer zijn als de Brouwersdam dicht moet en daarmee ook onze deuren. Net nu de kinderen weer in groepsverband mogen sporten.”

Terug het water in

Bij Rick gingen de gedachten na die aankondigen direct naar de Rookies. Deze jonge, surfende enthousiastelingen mogen weer met elkaar trainen onder begeleiding van instructeurs. Dat gebeurt op de Brouwersdam in twee groepen.

Kinderen tot 12 jaar gaan samen het water in en de instructeurs blijven op anderhalve meter afstand. Voor de groep van 13 tot 18 houdt iedereen anderhalve meter afstand. Maar niet alleen die leeftijdscategorieën mogen er weer tegenaan, de rest is ook welkom.

“Watersporten als windsurfen en zeilen en SUP’en zijn ideaal,” laat Rick weten. “Op het water ben je automatisch al op ruime afstand van elkaar omdat het individuele sporten zijn. We hebben dan ook een groot oppervlak tot onze beschikking; het Grevelingenmeer!”

Volledig open

“Wij kunnen niet wachten op hopelijk binnenkort weer volledig open te mogen,” zegt Rick. “Met dat doel voor ogen zijn wij de afgelopen maanden met Team Brouwersdam bezig geweest om alle maatregelen toe te passen. Daardoor kunnen en mogen we iedereen verwelkomen in onze kleding- en surfshop, de snackbar en verhuur.”

Daarnaast zijn er looproutes aangebracht in het gebouw en is er een maximum bezoekers ingesteld per afdeling. Fysiek contact moet vermeden worden en bezoekers kunnen elkaar wijzen op de richtlijnen.

Douche thuis

Het verzoek van de organisatie is dan ook om zoveel mogelijk thuis om te kleden en te douchen. Op die manier kunnen meer mensen genieten van de service van het Surf- en Zeilcentrum.

“We kijken er sterk naar uit dat we ook weer toeristen mogen ontvangen,” zegt Rick. “Wij als bedrijf zijn er klaar voor. Maar daarnaast is het ook belangrijk voor de toekomst en de zekerheid van de bedrijven en het personeel op de hele Brouwersdam.

De basis

Op dit moment doet Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam vooral de naam eer aan. Als horecaonderneming is er nog geen zekerheid tot 20 mei. “Het restaurant is voorlopig gesloten, maar ter compensatie voor onze gasten is er de Take Away snackbar,” zegt Rick. “Daar kunnen gasten terecht voor een snelle hap of een koffie. Deze is geopend tussen 10.00 en 19.00 uur. Op die manier proberen wij een steentje bij te dragen aan de vereenvoudiging van de quarantaine voor bezoekers uit de buurt.”