Eén nieuwe positieve corona-testuitslag erbij

Foto: Image by Juraj Varga from Pixabay

De corona-cijfers van zondag 3 mei zijn binnen. Volgens het RIVM is er één nieuwe positieve corona-testuitslag bijgekomen. Het totaal aantal positieve testuitslagen op Goeree-Overflakkee is nu 246.

Door Sam Fish

Naast de nieuwe besmetting van het RIVM is ook het kaartje van CuraMare gepubliceerd. Daarop is geen nieuwe besmetting te vinden, deze nieuwe besmetting is dus waarschijnlijk buiten de zorgorganisatie. Wel is er helaas iemand overleden binnen Nieuw Rijsenburgh. Daar zijn nu 21 mensen aan het virus bezweken. In totaal zijn er binnen de locaties van CuraMare 47 mensen overleden aan het corona-virus.

Op dit moment zijn er volgens onderstaande kaart nog 27 mensen ziek. Hoe dat buiten de zorgorganisatie is, is niet bekend. Ook hoeveel mensen er overleden zijn aan het virus buiten CuraMare is onbekend.

Duiding CuraMare corona-kaart

De afgelopen dagen was er wat verwarring rond de cijfers op de kaart van CuraMare. Via de kaart maken zij elke dag bekend wat de details zijn rond het virus binnen de zorgorganisatie. Echter leek het niet altijd te kloppen. Ze hebben nu uitleg gegeven.

“Het is niet altijd een kloppende rekensom door een mogelijke vertraging in de cijfers,” vertelt een woordvoerder. Ze doelen hiermee op het feit dat het getal bovenaan de kaart niet altijd klopt met de getallen in de tabel. “Wij hebben twee informatiebronnen en daar zit wel eens vertraging in. Zij kunnen de telling en verslaglegging gewoonweg niet altijd op hetzelfde moment doen. Daardoor lijkt er soms een fout te zitten in de telling, maar dit wordt een dag later gewoon weer recht getrokken. Daardoor kan ook af en toe het totaal bovenaan verschillen.”

Maar er is meer dan dat. Soms staat er bovenaan de kaart dat er één besmetting bij is gekomen binnen de organisatie. Maar die is dan misschien niet terug te vinden in de cijfers per locatie. “Het kan voorkomen dat er twee mensen genezen zijn en dat er één besmetting bij is gekomen. Dan krijg je dus 2 genezen (-2 besmettingen) + 1 besmetting = -1 besmetting,” luidt de uitleg. De cijfers kloppen dus wel, alleen moet er even logisch nagedacht worden bij het terug vinden in de kaart.

Cijfers

Houd er wel rekening mee dat deze cijfers niet compleet zijn. Zo weten we dat het RIVM voor Goeree-Overflakkee al 244 positieve testuitslagen heeft gemeld. Maar lang niet iedereen wordt getest. De kans is dus groot dat er veel meer corona-patiënten rondlopen. Je kunt ook het virus bij je dragen, zelf niet ziek zijn, maar wel anderen besmetten.

Het is daarom erg belangrijk om je altijd en overal aan de maatregelen te houden. Blijf zoveel mogelijk thuis. Moet je echt even naar buiten? Houd dan minstens anderhalve meter afstand van anderen. Heb je ziekteverschijnselen? Dan blijf je sowieso thuis. Komt er koorts bij? Dan blijft het hele gezin thuis.

Het virus verspreidt zich niet, dat doen wij.

CuraMare corona-kaart 3 mei